Songkran er det tradisjonelle nyttåret i Thailand. Songkran er ifølge mange verdens største vannkrig! Under "krigen" fylles Thailands gater med såpe, vann og talkum, hvor en dynker hverandre med bøtter, slanger og vannpistoler. Tradisjonelt praktiseres Songkran feiringen ved å helle noen dråper vann over hendene eller skuldrene til den en vil velsigne.
Songkran (Thai: สงกรานต์, khmer: សង្រ្កាន្ត; fra sanskrit saṃkrānti, ordrett «astronomisk passasje») er nyttårsfeiringen i Thailand, Laos, Kambodsja og blant minoriteter i tilgrensende områder av Folkerepublikken Kina. Datoen for feiringen ble tradisjonelt satt ved astronimiske utregninger, men den er nå fastsatt til 13. til 15. april hvert år.
I 2024 blir feiringen noe lengere da, "Songkran i Thailand" har blitt anerkjent av UNESCO som en immateriell kulturarv.
Vann, vann og atter vann.
Det er hovedingrediensen i den Thailandske nyttårsfeiringen, også kalt ”Songkran”. Vannpistoler i forskjellige størrelser, elefanter som spruter vann på folk og pickuper fulle av vann er bare noen av de opplevelsene du kan få med deg under denne feiringen. Hvis du befinner deg utenfor hotellets fire vegger, kan du være helt sikker på å bli våt.
Når er det Thailandsk nyttår ?
Thailandsk nyttår feires fra 13. til 15. april 2024. På samme måte som Kinesisk nyttår er festen også en ferie for thaiene, og feiringen varer ofte nesten en hel uke. Opprinnelig ble det Thailandske nyttåret avholdt på forskjellige tidspunkter, da feiringen ble bestemt av månekalenderen, men i dag er den offisielle starten fastlagt til den 13. april hvert år. Songkran er årets største fest, og mange familiedrevne virksomheter og butikker holder stengt under feiringen.
Hva er Songkran?
Songkran er den årlige nyttårsfeiringen i Thailand. Over hele verden er Thaienes nyttårsfest berømt og beryktet for å være verdens aller største Vannkrig! Men for thaiene er feiringen mye mer enn dette. Songkran feiringen er årets største folkefest og en buddhistisk tradisjon. De fargerike festlighetene har derfor også enorm kulturell og religiøs betydning, og gamle buddhistiske dyder er fremdeles en viktig del av feiringen. Nyttårsfesten handler om å ta avskjed med dårlige minner i året som gikk og å ønske hell og lykke og det nye året velkommen. Og til det bruker Thaiene vann. Songkran er også en familiefest, og mange thaier drar til hjemstedet sitt for å feire høytiden sammen med sine nære og kjære.
Hvordan feires Songkran ?
Songkran er en fargestrålende fest der det thailandsk folket virkelig viser sin store livsglede. Songkran blir også sett på som en dag for vårrengjøring i hjemmet. Thaiene gjør rent for å vaske bort alt det negative som skjedde i det gamle året og ønske det nye året velkommen.
For den buddhistiske befolkningen i Thailand er songkran også en tid for tempelbesøk og religiøse ritualer. Å bade Buddha kalles song nam phra og er en viktig seremoni der buddhister varsomt heller duftende vann over buddha-statuene hjemme eller i templet. Det antas at å gjøre dette vil bringe lykke og velstand for det nye året.
De første dagenes tradisjoner
De to første dagene i høytiden er forbundet med spesielle tradisjoner. Den første dagen i Songkran-feiringen er til ære for å hedre eldre. Denne dagen heter Rod Nam Dum Hua, dette ritualet involverer at unge mennesker helter rose- og jasminduftende vann i håndflaten eller på føttene til foreldre eller kloke eldste som et tegn på ydmykhet der en ber om deres velsignelse.
Handlingen er et tegn på deres ydmykhet overfor de eldre og skal ønske dem alt godt. Barna ber også de eldre om velsignelse når de heller vannet i hendene deres. Annendagens feiring står i familiens tegn og kalles også den nasjonale familiedagen (วันครอบครัวแห่งชาติ). Det viktigste på denne dagen er å være sammen med familien. Familiene tilbringer dagen med å glede seg i hverandres selskap.
Dette er årets program
Songkran og vannets betydning
Felles for nesten alle deler av Songkran-feiringen er vann, for under nyttårsfesten symboliserer vannet renselse og en ny begynnelse. Vann spiller altså en helt spesiell rolle. Vannet er hovedingrediensen i Songkran, verdens største vannkrig, som mange i nyere tid forbinder med Songkran med. Men selv om mange kanskje bare ser vannet som en morsom del av feiringen, har det også en viktig rituell betydning. Vannet sprutes på familiemedlemmer, venner og andre man har et nært forhold til, men også på folk man ikke kjenner. Den våte tradisjonen er et symbol på ønsket om å vaske bort alt det dårlige som har skjedd i løpet av året og si velkommen til det gode som ligger i fremtiden. Men det er ikke bare mennesker som får vann på seg i denne høytiden. Det gjør også Buddha-statuene. Både hjemme hos seg selv og i templene heller Thaiene parfymert vann på Buddha-statuer. Dette er en meget viktig religiøs del av feiringen som kalles Song Nam Phra (สรงน้ำพระ). En religiøs Thai har som mål å besøke ni templer i løpet av Songkran-feiringen.
Hvilke andre tradisjoner er det?
I tillegg til de mange tradisjonene forbundet med vann feirer Thaiene også det nye året med en hvit Leire, hvitt bånd og almisser til munkene. Det er tradisjon for thaiene å gi mat til munkene. Det gjør de i form av ofringer eller almisser. En viktig del av Songkran er også å gi mat til de som trenger det. Det er også vanlig å binde hvite tråder rundt andres håndledd mens man ber en bønn for denne personen. Slik ønsker man personen hell og lykke. I tillegg smører Thaiene også en hvit Leire på hverandre for å holde dårlige ting borte og som et symbol på beskyttelse. Songkran er festen over alle fester i Thailand.
Bangkok
Thailands hovedstad har en nyttårsfeiring man absolutt bør få med seg. Silom Road er full av farger og kaskader av vann. Thaiene tar med seg alt som kan brukes til vannspruting. Du kan oppleve festlighetene ovenfra hvis du tar en tur på BTS Sky Walk som krysser den travle gaten. «Backpacker gaten» Khao San Road, er et sted der mye foregår under nyttårsfeiringen. Her blir du garantert dyvåt. Vannet flyr på kryss og tvers, for her er det ingen kjære mor. Hvis du vil ha en litt mer tradisjonell opplevelse av Songkran, kan du dra til Phra Pradaeng-distriktet. I dette området, der Thai-raman-befolkningen bor, er det ikke bare vannkrig men også bl.a. dans, flaggseremoni og blomsterparader.
Chiang Mai
Chiang Mai er kanskje et av de beste stedene å feire Songkran. Festen foregår i Chiang Mais gamle bydel i rundt en uke, og i tillegg til vannpistoler, fargerike parader og festglade mennesker, har denne byen også en mer høylytt feiring. I det nordlige Thailand feires nyttåret nemlig også med krutt. Kruttet blir fyrt av mot himmelen for å sprenge bort uhell. Når munkene i det nordlige Thailand går til tempelene under Songkran, tar de med seg en pose sand. Sanden er et symbol på alt det støvet munkene har dratt med seg igjennom og formes til stupaer. Til ære for Buddha dekoreres stupaene med flagg.
Pattaya
I Pattaya går hele byen av hengslene denne uka, og ingenting kan sammenlignes med dette, og det fører til at ca en halv million mennesker kommer til byen under Songkran. I Pattaya starter Songkran ofte noen dager før , og varer alltid noen dager ekstra. Mange legger sin ferie til denne perioden kun for å få med seg hele galskapen, med vannkrig og en opplevelse for livet. Mens andre igjen rømmer byen og foretrekker litt roligere feiring andre steder i Thailand.
Ønsker du en roligere feiring så kan du reise til rolige småbyer, der en ofte feirer på tradisjonelt vis med sermonier og mengder av mat ….
Songkran hilsener:
Sà-wàt-dee Bpee Mài (Godt nyttår)
Sà-wàt-dee Wan Sŏng-graan (Gratulerer med Songkran-dagen!)
Sùk-săn Wan Sŏng-graan (Gratulerer med Songkran-dagen!)
Comments