top of page

Songkran 💩

Songkran er det tradisjonelle nyttÄret i Thailand. Songkran er ifÞlge mange verdens stÞrste vannkrig! Under "krigen" fylles Thailands gater med sÄpe, vann og talkum, hvor en dynker hverandre med bÞtter, slanger og vannpistoler. Tradisjonelt praktiseres Songkran feiringen ved Ä helle noen drÄper vann over hendene eller skuldrene til den en vil velsigne.

Songkran watergun child

Songkran (Thai: àžȘàž‡àžàžŁàžČàž™àž•àčŒ, khmer: សង្រ្កាន្ត; fra sanskrit saáčƒkrānti, ordrett «astronomisk passasje») er nyttĂ„rsfeiringen i Thailand, Laos, Kambodsja og blant minoriteter i tilgrensende omrĂ„der av Folkerepublikken Kina. Datoen for feiringen ble tradisjonelt satt ved astronimiske utregninger, men den er nĂ„ fastsatt til 13. til 15. april hvert Ă„r.


I 2024 blir feiringen noe lengere da, "Songkran i Thailand" har blitt anerkjent av UNESCO som en immateriell kulturarv.


Songkran watergun fight truck

Vann, vann og atter vann.

Det er hovedingrediensen i den Thailandske nyttĂ„rsfeiringen, ogsĂ„ kalt ”Songkran”. Vannpistoler i forskjellige stĂžrrelser, elefanter som spruter vann pĂ„ folk og pickuper fulle av vann er bare noen av de opplevelsene du kan fĂ„ med deg under denne feiringen. Hvis du befinner deg utenfor hotellets fire vegger, kan du vĂŠre helt sikker pĂ„ Ă„ bli vĂ„t.


Songkran water elephant

NÄr er det Thailandsk nyttÄr ?

Thailandsk nyttÄr feires fra 13. til 15. april 2024. PÄ samme mÄte som Kinesisk nyttÄr er festen ogsÄ en ferie for thaiene, og feiringen varer ofte nesten en hel uke. Opprinnelig ble det Thailandske nyttÄret avholdt pÄ forskjellige tidspunkter, da feiringen ble bestemt av mÄnekalenderen, men i dag er den offisielle starten fastlagt til den 13. april hvert Är. Songkran er Ärets stÞrste fest, og mange familiedrevne virksomheter og butikker holder stengt under feiringen.


Songkran tradition ladies


Hva er Songkran?

Songkran er den Ärlige nyttÄrsfeiringen i Thailand. Over hele verden er Thaienes nyttÄrsfest berÞmt og beryktet for Ä vÊre verdens aller stÞrste Vannkrig! Men for thaiene er feiringen mye mer enn dette. Songkran feiringen er Ärets stÞrste folkefest og en buddhistisk tradisjon. De fargerike festlighetene har derfor ogsÄ enorm kulturell og religiÞs betydning, og gamle buddhistiske dyder er fremdeles en viktig del av feiringen. NyttÄrsfesten handler om Ä ta avskjed med dÄrlige minner i Äret som gikk og Ä Þnske hell og lykke og det nye Äret velkommen. Og til det bruker Thaiene vann. Songkran er ogsÄ en familiefest, og mange thaier drar til hjemstedet sitt for Ä feire hÞytiden sammen med sine nÊre og kjÊre.


Songkran buddha statue Thailand


Hvordan feires Songkran ?

Songkran er en fargestrÄlende fest der det thailandsk folket virkelig viser sin store livsglede. Songkran blir ogsÄ sett pÄ som en dag for vÄrrengjÞring i hjemmet. Thaiene gjÞr rent for Ä vaske bort alt det negative som skjedde i det gamle Äret og Þnske det nye Äret velkommen.


For den buddhistiske befolkningen i Thailand er songkran ogsĂ„ en tid for tempelbesĂžk og religiĂžse ritualer. Å bade Buddha kalles song nam phra og er en viktig seremoni der buddhister varsomt heller duftende vann over buddha-statuene hjemme eller i templet. Det antas at Ă„ gjĂžre dette vil bringe lykke og velstand for det nye Ă„ret.


Songkran water fight buckets

De fĂžrste dagenes tradisjoner

De to fÞrste dagene i hÞytiden er forbundet med spesielle tradisjoner. Den fÞrste dagen i Songkran-feiringen er til Êre for Ä hedre eldre. Denne dagen heter Rod Nam Dum Hua, dette ritualet involverer at unge mennesker helter rose- og jasminduftende vann i hÄndflaten eller pÄ fÞttene til foreldre eller kloke eldste som et tegn pÄ ydmykhet der en ber om deres velsignelse.


Handlingen er et tegn pĂ„ deres ydmykhet overfor de eldre og skal Ăžnske dem alt godt. Barna ber ogsĂ„ de eldre om velsignelse nĂ„r de heller vannet i hendene deres. Annendagens feiring stĂ„r i familiens tegn og kalles ogsĂ„ den nasjonale familiedagen (àž§àž±àž™àž„àžŁàž­àžšàž„àžŁàž±àž§àčàž«àčˆàž‡àžŠàžČàž•àžŽ). Det viktigste pĂ„ denne dagen er Ă„ vĂŠre sammen med familien. Familiene tilbringer dagen med Ă„ glede seg i hverandres selskap.

Dette er Ă„rets program


Songkran og vannets betydning

Felles for nesten alle deler av Songkran-feiringen er vann, for under nyttĂ„rsfesten symboliserer vannet renselse og en ny begynnelse. Vann spiller altsĂ„ en helt spesiell rolle. Vannet er hovedingrediensen i Songkran, verdens stĂžrste vannkrig, som mange i nyere tid forbinder med Songkran med. Men selv om mange kanskje bare ser vannet som en morsom del av feiringen, har det ogsĂ„ en viktig rituell betydning. Vannet sprutes pĂ„ familiemedlemmer, venner og andre man har et nĂŠrt forhold til, men ogsĂ„ pĂ„ folk man ikke kjenner. Den vĂ„te tradisjonen er et symbol pĂ„ Ăžnsket om Ă„ vaske bort alt det dĂ„rlige som har skjedd i lĂžpet av Ă„ret og si velkommen til det gode som ligger i fremtiden. Men det er ikke bare mennesker som fĂ„r vann pĂ„ seg i denne hĂžytiden. Det gjĂžr ogsĂ„ Buddha-statuene. BĂ„de hjemme hos seg selv og i templene heller Thaiene parfymert vann pĂ„ Buddha-statuer. Dette er en meget viktig religiĂžs del av feiringen som kalles Song Nam Phra (àžȘàžŁàž‡àž™àč‰àžłàžžàžŁàž°). En religiĂžs Thai har som mĂ„l Ă„ besĂžke ni templer i lĂžpet av Songkran-feiringen.


Songkran party Bangkok


Hvilke andre tradisjoner er det?

I tillegg til de mange tradisjonene forbundet med vann feirer Thaiene ogsÄ det nye Äret med en hvit Leire, hvitt bÄnd og almisser til munkene. Det er tradisjon for thaiene Ä gi mat til munkene. Det gjÞr de i form av ofringer eller almisser. En viktig del av Songkran er ogsÄ Ä gi mat til de som trenger det. Det er ogsÄ vanlig Ä binde hvite trÄder rundt andres hÄndledd mens man ber en bÞnn for denne personen. Slik Þnsker man personen hell og lykke. I tillegg smÞrer Thaiene ogsÄ en hvit Leire pÄ hverandre for Ä holde dÄrlige ting borte og som et symbol pÄ beskyttelse. Songkran er festen over alle fester i Thailand.


Songkran children trow water

Bangkok

Thailands hovedstad har en nyttÄrsfeiring man absolutt bÞr fÄ med seg. Silom Road er full av farger og kaskader av vann. Thaiene tar med seg alt som kan brukes til vannspruting. Du kan oppleve festlighetene ovenfra hvis du tar en tur pÄ BTS Sky Walk som krysser den travle gaten. «Backpacker gaten» Khao San Road, er et sted der mye foregÄr under nyttÄrsfeiringen. Her blir du garantert dyvÄt. Vannet flyr pÄ kryss og tvers, for her er det ingen kjÊre mor. Hvis du vil ha en litt mer tradisjonell opplevelse av Songkran, kan du dra til Phra Pradaeng-distriktet. I dette omrÄdet, der Thai-raman-befolkningen bor, er det ikke bare vannkrig men ogsÄ bl.a. dans, flaggseremoni og blomsterparader.


Songkran party Bangkok

Chiang Mai

Chiang Mai er kanskje et av de beste stedene Ä feire Songkran. Festen foregÄr i Chiang Mais gamle bydel i rundt en uke, og i tillegg til vannpistoler, fargerike parader og festglade mennesker, har denne byen ogsÄ en mer hÞylytt feiring. I det nordlige Thailand feires nyttÄret nemlig ogsÄ med krutt. Kruttet blir fyrt av mot himmelen for Ä sprenge bort uhell. NÄr munkene i det nordlige Thailand gÄr til tempelene under Songkran, tar de med seg en pose sand. Sanden er et symbol pÄ alt det stÞvet munkene har dratt med seg igjennom og formes til stupaer. Til Êre for Buddha dekoreres stupaene med flagg.


Songkran watergun street


Pattaya

I Pattaya gÄr hele byen av hengslene denne uka, og ingenting kan sammenlignes med dette, og det fÞrer til at ca en halv million mennesker kommer til byen under Songkran. I Pattaya starter Songkran ofte noen dager fÞr , og varer alltid noen dager ekstra. Mange legger sin ferie til denne perioden kun for Ä fÄ med seg hele galskapen, med vannkrig og en opplevelse for livet. Mens andre igjen rÞmmer byen og foretrekker litt roligere feiring andre steder i Thailand.


Songkran watergun

Ønsker du en roligere feiring sĂ„ kan du reise til rolige smĂ„byer, der en ofte feirer pĂ„ tradisjonelt vis med sermonier og mengder av mat 
.


Songkran hilsener:
  • SĂ -wĂ t-dee Bpee MĂ i (Godt nyttĂ„r)

  • SĂ -wĂ t-dee Wan SƏng-graan (Gratulerer med Songkran-dagen!)

  • SĂčk-săn Wan SƏng-graan (Gratulerer med Songkran-dagen!)






bottom of page