top of page

Kinesisk nyttÄr

Kinesisk nyttÄr er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene. Den starter nyttÄrsdag og slutter med en lanternefestival pÄ den 15. dag.

Dragens Är Kinesisk nyttÄr

Kinesisk nyttĂ„r (Thai: àž•àžŁàžžàž©àžˆàž”àž™, kinesisk: æ˜„çŻ€, 昄节) markerer Ă„rets fĂžrste dag i den kinesiske kalenderen og regnes for Ă„ vĂŠre den viktigste kinesiske hĂžytiden. Dagen omtales ogsĂ„ som «vĂ„rdag» og faller pĂ„ forskjellige datoer hvert Ă„r, da den alltid begynner ved den andre nymĂ„nen etter vintersolverv, som er 21. desember.


Den kinesiske kalender har ogsÄ gitt navn til Ärene. De fÞlger en syklus pÄ tolv forskjellige Är i denne rekkefÞlgen: rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, sau, ape, hane, hund, og gris. Den 22. januar 2023 begynte harens Är, som varer frem til dragens Är starter 10 februar 2024.


Det er anslÄtt at rundt 10-15 % av den thailandske befolkningen bestÄr av kinesere og at over halvparten av befolkningen har kinesisk blod i Ärene. Derfor er det kanskje ikke sÄ rart at det kinesiske nyttÄret feires overalt i Thailand.


Thailand har ogsÄ det stÞrste kinesiske miljÞet i verden utenfor Kina.


Selv om det aldri har vÊrt en offisiell hÞytid i Thailand, sÄ feires kinesisk nyttÄr over hele Thailand, men mest i byer med en lokal Chinatown, som i Bangkok, Korat (Nakhon Ratchasima), Chiang Mai og Phuket Town.


Chinatown MRT Bangkok Thailand

Yaowarat Road i Samphanthawong-distriktet er hovedpulsÄren i Bangkoks Chinatown. Det moderne Chinatown dekker nÄ et stort omrÄde rundt Yaowarat og Charoen Krung Road. Dette omrÄdet er lett tilgjengelig via MRT systemet, som tar deg til Wat Mangkon MRT Station som ligger i det sentrale Chinatown.


Noen restauranter og virksomheter i visse omrÄder (som Bangkoks Chinatown) kan stenge under feiringen, men det vil som regel vÊre business as usual de fleste plasser.


BesÞkende til Thailand i lÞpet av kinesisk nyttÄr kan forvente Ä hÞre fyrverkeri. Du vil ogsÄ legge merke til at mange thaier kler seg i rÞdt og deler ut Hong bao (rÞde konvolutter). En vil selvsagt ogsÄ oppleve at mange omrÄder er svÊrt folksomme Ä full av festligheter.


chinese new year Thailand

Fakta:

Kinesisk nyttĂ„r markerer Ă„rsskiftet – akkurat som i Norge.


Likevel er det kinesiske nyttÄret ganske forskjellig fra det vi er vant til.


For det fÞrste bruker kineserne en annen tidsregning enn vÄr. Selv om kineserne ogsÄ lever i Är 2024, slik som oss, lever de ogsÄ i Är 4722.


VÄr tidsalder regnes fra Jesu fÞdsel, mens kinesernes tidsalder beregnes etter keiser Huangdis kinesiske kalender. En legende sier at Huangdi var mannen bak mÄne-solkalenderen, og kinesernes tidsregning starter med utgangspunkt i Huangdis fÞrste regjeringsÄr, som var i Är 2698 fÞr Jesu fÞdsel.


Til forskjell fra vÄrt nyttÄr, skifter datoene for det kinesiske nyttÄret fra Är til Är. NyttÄr er likevel alltid i perioden fra 21. januar til 20. februar.


NyttÄret fastsettes utfra den kinesiske mÄnekalenderen, og derfor faller ikke det kinesiske nyttÄret sammen med vÄrt Ärsskifte.


I 2024 er det kinesisk nyttÄr den 10. Februar (Dragens Är) Feiringen av nyttÄret varer i 15 dager. Festen starter ved nymÄne og slutter fÞrst ved den etterfÞlgende fullmÄnen.


Kinesernes nyttÄrsfest kan beskrives med tre ord: familie, festligheter og fyrverkeri.


NyttĂ„r kalles pĂ„ kinesisk 昄节 (chĆ«njiĂ©) og betyr vĂ„rfestival.


NĂ„r en sender en nyttĂ„rshilsen til en kineser sĂ„ kan en skrive : 新ćčŽćż«äč (XÄ«nniĂĄn kuĂ ilĂš), et godt kinesisk nyttĂ„r, til dere alle!


chinese new year Thailand Bangkok

Slik skriver du nyttÄrsÞnsker pÄ Thai:

Thai-kinesere hilser med uttrykket àž‹àžŽàž™àč€àžˆàž”àžąàžąàžčàčˆàž­àž”àčˆ àž‹àžŽàž™àž™àž”àčˆàžźàž§àž”àč„àžŠàč‰ Sin Jia Yooi “ Sin Jia Yooi. "Sin Jia Yoo Ee" betyr "mĂ„ alle dine Ăžnsker gĂ„ i oppfyllelse dette nye Ă„ret", og "Sin Nee Huad Chai" betyr "lykke til i det nye Ă„ret".


Du kan ogsĂ„ si pĂ„ thailandsk àžȘàžžàž‚àžȘàž±àž™àž•àčŒàž§àž±àž™àž•àžŁàžžàž©àžˆàž”àž™ / SĂčk Săn Wan TrĂčt Jiin / eller àžȘàž§àž«àžˆàžƒàžĄi.i / Et annet vanlig uttrykk for denne anledningen er àžàž‡àžȘàž”àčˆàžŸàžČàč„àž‰àčˆ Gong Xi Fa Cai som betyr "Jeg Ăžnsker deg rikdom" som pĂ„ thai sier vi "àž‚àž­àčƒàž«àč‰àžŁàčˆàžłàžŁàž§àžą Ăąi ăr / khai".


Som kjent sÄ feires det nyttÄr tre ganger i Äret I Thailand. FÞrst kommer den nyttÄrsfeiringen vi fra vesten kjenner, sÄ kommer den kinesiske nyttÄrsfeiringen som er omtalt i denne saken. SÄ kommer det thailandske nyÄret som feires i april, som er den viktigste hÞytiden i Äret. Denne feiringen er ogsÄ kjent som Songkran, eller Thai nyttÄr, men for utlendinger er nok Songkran mest kjent for sine vannkamper, som kan vare i flere dager.


Godt kinesisk nyttĂ„r alle sammen / àž›àž”àž™àž”àč‰àž›àž”àžĄàž±àž‡àžàžŁ / bpii nĂ­i bpii mang-gɔɔn đŸ„ł


Her kan du lese mere om helligdager i Thailand.


Annonsere Thaifeber

bottom of page