top of page

Sterk vekst i lakseeksporten til Thailand

Norge eksporterte sjÞmat for 12 milliarder kroner i november. Det er en Þkning pÄ 2,6 milliarder kroner, eller 28 prosent, sammenlignet med november i fjor.

Hittil i Är er det eksportert sjÞmat for 108,8 milliarder kroner. Dermed er Ärsrekorden fra 2019 pÄ 107,2 milliarder kroner passert.


- Selv om vi fortsatt har store utfordringer med koronapandemien bÄde i inn- og utland, opplever vi en etterspÞrselsvekst sammenlignet med november i fjor. Dette gjelder blant annet viktige arter som laks, torsk, Þrret, sei og kongekrabbe, sier administrerende direktÞr i Norges sjÞmatrÄd, Renate Larsen.


(annonse)
Ros fra ministeren

Den gamle verdirekorden fra 2019 rÞk allerede sist fredag, etter at eksportverdien i de tre fÞrste ukene av november hadde et snitt pÄ 2,7 milliarder kroner. Den siste uken ble enda sterkere.


- Det er mange dyktige fagfolk langs hele kysten som har bidratt til nÊringens imponerende eksportrekord. Med hÞy etterspÞrsel etter norsk sjÞmat, gode priser og julesesongen foran oss har jeg tro pÄ at vi fÄr en sterk avslutning pÄ rekordÄret 2021, sier fiskeri- og havminister BjÞrnar SkjÊran (Ap).


(annonse)
Treffer godt

Med en normal eksportverdi i desember vil Ärsrekorden fra 2019 bli slÄtt med rundt 10-11 milliarder kroner, tror Renate Larsen.


- Det skjer til tross for at bÄde 2020 og 2021 har svÊrt utfordrende. NÄr vi likevel setter ny verdirekord etter Ärets 11 fÞrste mÄneder, viser det at norsk sjÞmat treffer godt pÄ det markedet etterspÞr, sier Renate Larsen.


Bedre rustet

Spredningen av den nye virusvarianten omikron preger inngangen av desember. Larsen er spent pÄ om det vil pÄvirke julesalget av sjÞmat.

(annonse)


Ny mÄnedsrekord for laks
  • Det ble eksportert 127 000 tonn laks til en verdi av 8 milliarder kroner i november.

  • Volumet Ăžkte med 19 prosent.

  • Verdien Ăžkte med 2,3 milliarder kroner, eller 40 prosent, sammenlignet med november i fjor.

  • Polen, Frankrike og Danmark var de stĂžrste markedene for norsk laks i november.

- Den sterke utviklingen som vi har sett for lakseeksporten i hÞst fortsetter i november med ny mÄnedsrekord i verdi. I eksportvolum er dette den tredje hÞyeste noensinne, kun slÄtt av september og oktober i Är, sier sjÞmatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjÞmatrÄd.




Sterk vekst til Thailand

De fleste markedene har en sterk volum- og verdiÞkning som fÞlge av fortsatt hÞyt salg til dagligvarehandelen. Samtidig har konsumet av laks i restaurantene tatt seg opp sammenlignet med fjorÄret.


- Thailand er et marked som det er verdt Ä trekke frem denne mÄneden. I november eksporterte Norge laks for 145 millioner kroner dit, noe som er en vekst pÄ hele 92 prosent. Eksportvolumet var pÄ til sammen 2 400 tonn, en Þkning pÄ 47 prosent mot samme mÄned i fjor, sier Paul T. Aandahl.


(annonse)







bottom of page