top of page

Sterk vekst i lakseeksporten til Thailand

Norge eksporterte sjømat for 12 milliarder kroner i november. Det er en økning på 2,6 milliarder kroner, eller 28 prosent, sammenlignet med november i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 108,8 milliarder kroner. Dermed er årsrekorden fra 2019 på 107,2 milliarder kroner passert.


- Selv om vi fortsatt har store utfordringer med koronapandemien både i inn- og utland, opplever vi en etterspørselsvekst sammenlignet med november i fjor. Dette gjelder blant annet viktige arter som laks, torsk, ørret, sei og kongekrabbe, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.


(annonse)
Ros fra ministeren

Den gamle verdirekorden fra 2019 røk allerede sist fredag, etter at eksportverdien i de tre første ukene av november hadde et snitt på 2,7 milliarder kroner. Den siste uken ble enda sterkere.


- Det er mange dyktige fagfolk langs hele kysten som har bidratt til næringens imponerende eksportrekord. Med høy etterspørsel etter norsk sjømat, gode priser og julesesongen foran oss har jeg tro på at vi får en sterk avslutning på rekordåret 2021, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).


(annonse)
Treffer godt

Med en normal eksportverdi i desember vil årsrekorden fra 2019 bli slått med rundt 10-11 milliarder kroner, tror Renate Larsen.


- Det skjer til tross for at både 2020 og 2021 har svært utfordrende. Når vi likevel setter ny verdirekord etter årets 11 første måneder, viser det at norsk sjømat treffer godt på det markedet etterspør, sier Renate Larsen.


Bedre rustet

Spredningen av den nye virusvarianten omikron preger inngangen av desember. Larsen er spent på om det vil påvirke julesalget av sjømat.

(annonse)


Ny månedsrekord for laks
  • Det ble eksportert 127 000 tonn laks til en verdi av 8 milliarder kroner i november.

  • Volumet økte med 19 prosent.

  • Verdien økte med 2,3 milliarder kroner, eller 40 prosent, sammenlignet med november i fjor.

  • Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i november.

- Den sterke utviklingen som vi har sett for lakseeksporten i høst fortsetter i november med ny månedsrekord i verdi. I eksportvolum er dette den tredje høyeste noensinne, kun slått av september og oktober i år, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Sterk vekst til Thailand

De fleste markedene har en sterk volum- og verdiøkning som følge av fortsatt høyt salg til dagligvarehandelen. Samtidig har konsumet av laks i restaurantene tatt seg opp sammenlignet med fjoråret.


- Thailand er et marked som det er verdt å trekke frem denne måneden. I november eksporterte Norge laks for 145 millioner kroner dit, noe som er en vekst på hele 92 prosent. Eksportvolumet var på til sammen 2 400 tonn, en økning på 47 prosent mot samme måned i fjor, sier Paul T. Aandahl.


(annonse)Comments


bottom of page