top of page

TEST: SWISS Økonomiklasse Bangkok - Oslo

I forbindelse med hjemreise fra Thailand bestemte jeg meg for å prøve Swiss sin økonomiklasse. Bakgrunnen for mitt valg var kort mellomlanding i Zürich, samt at jeg ikke ønsker å fly via statene i midtøsten.
SWISS Boeing 777-300ER

Swiss International Air Lines (også kun SWISS) er det største flyselskapet i Sveits, med et rutenett som inkluderer de fleste større byer i Europa, samt enkelte i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Asia. Swiss er et datterselskap av tyske Lufthansa, og har sine hovedkontor på Basel-Mulhouse-Freiburg lufthavn og et kontor i Zürich


Swiss International Air Lines ble dannet etter Swissairs konkurs i 2002. Rett før Swissair ble likvidert, ble store deler av selskapets eiendeler overført via Swissairs eiere, Credit Suisse og UBS, til Crossair. Crossair var et regionalt datterselskap av Swissair.


31. mars 2002 begynte SWISS sine flygninger i eget navn. SWISS hadde muligheten til å bli med i selskapsalliansen Oneworld, men selskapet takket nei til tilbudet i 2004.


Tyske Lufthansa offentliggjorde i mars 2005 sin plan om å bli majoritetseier i SWISS. Denne overtakelsen ble fullbyrdet i 2007. Som en følge av dette ble SWISS medlem av alliansen Star Alliance i 2006, og fikk også samme bonusprogram som det tyske eierselskapet; Miles & More.


19. juni 2009 startet Swiss daglige flyvninger mellom Zürich og Oslo lufthavn, Gardermoen.

 

Innsjekk og sikkerhetskontroll

Innsjekk på Bangkok Suvarnabhumi Airport er svært enkelt. Jeg møtte tidlig opp pga at jeg aldri har flydd fra Bangkok på dette tidspunktet tidligere (12:45), Swiss hadde åpnet 3 skranker for økonomi, 2 for biz og first Class, så check-in var gjort på under 5 min, bagasjen ble sjekket hele veien til Oslo. Det var ingen form for kø eller eller forsinkelser, så både Innsjekkingen å sikkerhetskontrollen gikk unna i en fei.

 

Boarding

Boarding-prosessen gikk i "standard" rekkefølge first, biz, eldre, barn osv. så selve boarding-prosessen gikk fort. Men ombord på flyet ble det litt "kaotisk" da enkelte har en drøss med ting de skal ta ut av bagasjen før de setter seg ned eller slipper andre forbi, mye av dette kunne de sikkert ha tatt ut ved gaten.

 

Bangkok - Zürich

Første etappe (LX 181) gikk med en nesten 5 år gammel Boeing 777-300ER (HB-JNI) en flytype jeg har flydd mange ganger tidligere.


Boeing 777 er en stor og behagelig maskin, litt mere støy i kabinen enn Airbus A350, men er fortsatt mye bedre enn Dreamlineren (787) til Boeing, som etter min mening er svært oppskrytt. Setet var behagelig å kunne legges godt bakover, bordet var helt standard, renholdet var meget bra, crewet var svært hyggelig.


In-flight entertainment systemet ombord hadde et bra utvalg med filmer, spill og kartvisning.


Setekonfigurasjonen som Swiss har valgt på sine 777 er 3-3-3:

  • Pitch: 32

  • Bredde: 17.3


Mat og drikke

Ikke så lenge etter avgang så kom drikkevognen, her kunne en velge mellom vann, brus, vin eller øl..


Da matvognen nærmet seg, så var jeg svært spent på hva som ble servert på denne turen, for det kunne vel ikke bli verre enn maten jeg fikk på turen til Bangkok med Lufthansa. Jeg hadde for å være på den sikre siden tatt en matbit på Magic Foodcourt som ligger i første etasje på Suvarnabhumi.


Men jeg hadde ikke ingen grunn til bekymringer. Vi kunne velge mellom 2 retter, en "Thai-rett" med kylling eller vegetar. Jeg gikk for kyllingen, maten var svært smakfull å hadde i motsetning til maten på Lufthansa tyggemotstand. Men flymat er flymat.


Til maten kunne en velge mellom vann, brus, vin eller øl, ønsket du både øl og vin så fikk du det.

Etter maten så ble det litt film å blund på øyet, i løpet av flygningen så gikk crewet 2-3 runder til med brus, juice og alkohol til de som ville ha. Det ble også servert iskrem til de som ville ha det 😚 Denne var faktisk veldig god, nesten som Kulinaris nr 1.


Kvelds

Da denne flygningen gikk på dagtid, så ble det servert "kvelds" hvor en kunne velge mellom 2 retter, Pad Thai med Kylling eller vegetar. jeg gikk for Pad Thai som smakte svært godt til å være på et fly.


Til maten kunne en velge mellom vann, brus, vin eller øl, ønsket du både øl og vin så fikk du det.


Mellomlanding

Zürich lufthavn er en internasjonal lufthavn som ligger i Kloten utenfor Zürich i Sveits. Lufthavnen er den største i Sveits og base for Swiss International Air Lines. Flyplassen har blitt kåret til Europas beste flyplass en rekke ganger.


Zürich lufthavn er en svært oversiktlig flyplass som er lett å finne fram på, etter ankomst så fulgte jeg pilene på skiltene å trasket mot passkontrollen, etter at passkontrollen var gjennomført så satt jeg nesa mot gaten hvor flyet til Oslo gikk fra, men da måtte jeg først bytte terminal, terminalene er koblet sammen med et automatisert tog (Skymetro), det var egentlig bare å følge strømmen av mennesker som gikk samme vei, jeg ankom gaten hvor flyet til Oslo sto i god tid før boarding. Min mellomlanding var 1 time og 15 minutter, noe som gikk helt uten problemer eller noe form for stress.


Boarding

Boarding-prosessen gikk i "standard" rekkefølge business class, gullkort, eldre, barn osv. Boardingen var fullført på under 10 min, for her ble det kun gitt beskjed en gang (strenge stemmer). For enkelte så kunne sikkert crewet føles litt strenge, men dette synes jeg var svært effektivt.


Zürich - Oslo

Flyet til Oslo (LX 1218) var en snart 6 år gammel Airbus A220-300 (HB-JCA), en flytype jeg aldri har flydd tidligere.

Flytypen er litt mindre enn A320 og 737, men hakket større enn Dash 8.

Setet var behagelig å kunne legges godt bakover, det var lite støy i kabinen, så her var det lite å klage på.


Setekonfigurasjonen som Swiss har valgt på sine A220 er 2-3:

  • Pitch: 30-32

  • Bredde: 18,5


Konklusjon

Jeg hadde på forhånd hørt at Swiss var dårlig, så forventingene var ikke de helt store, men når en reiser på økonomi så er det jo uansett begrenset hvor mye service en kan forvente.


Det finnes jo også de som rangerer flyselskaper etter billettpris og antall enheter med drikke en får. Men økonomi er og blir økonomi.


Men etter min mening så har Swiss et meget bra produkt, med gode seter, ok med plass, greit IFE system, et ok utvalg i mat og drikke. Det er også et stort pluss at det er korte mellomlandinger, og at mellomlandingene er tidlig eller på slutten av reisen, ikke midt i reisen som når en flyr via midtøsten.


Mat & Drikke: 5/6

Sete: 5/6

In-flight entertainment (IFE) : 5/6

Renhold: 6/6

Toaletter: 5/6

Mellomlanding: (1 time og 15 minutt) 6/6

Flytype: 6/6

Reisetid: 4/6

Innsjekket bagasje: 5/6


Total reisetid: 15h 30m


Bagasje:

  • 1 Håndbagasje a 8kg.

  • 1 kolli innsjekket bagasje a 23kg.

Pris:

Jeg betalte 12 850,- T/R


Da jeg ikke er fan av lange mellomlandinger og statene i midtøsten, så blir jeg garantert å reise med SWISS igjen.

Men neste gang så blir det i såfall Swiss begge veier, ikke en kombinasjon med Lufthansa!Hva er egentlig vanlig avstand mellom setene?

Cirka 79 centimeter, rundt 31 tommer, er vanlig avstand mellom seteradene hos de fleste flyselskap. Dette kalles «seat pitch», og måles fra det bakerste festepunktet på setet til festepunktet på setet fremfor.

På ordinær økonomiklasse varierer seat pitch fra cirka 73,5 centimeter til 88,9 centimeter, ifølge nettstedet Seatguru.com.