top of page

Thaidamer og mat

Noe jeg har observert og som jeg opplever til daglig og som er bÄde morsomt og utrolig koselig er thaidamer og mat. NÄ kan det sikkert sies mye om dette temaet, men i dag er det pÄ vÄrt kjÞkken det foregÄr. Noen dager lager hun mat til oss begge, noen dager lager jeg mat til oss begge, noe jeg liker veldig godt, og jeg har ogsÄ inntrykk av at hun synes det er kjempegodt, ja mulig hun er en god skuespiller, men hjemmelaget potetmos, ja da jubler hun faktisk. Potet pÄ thai er «man farang». Mine hjemmelagede fiskekaker, hmmmmm «kanom» sier hun, og «kanom» betyr godteri pÄ thai. BrÞd vil du fort oppdage er veldig forskjellig fra brÞd i hjemlandet. BrÞd her er ofte bare som loff, og gjerne sÞtt, sÄ siden godterier er «kanom» pÄ thai, sÄ er sÞtt loffaktig brÞd «kanom bang». Andre ganger sÄ lager hun sin mat og jeg min. Slik var denne dagen.

Det tar betydelig mer tid Ä tilberede thaimat en farangmat for det skal pokkes og pokkes en god del pluss pluss. Da fikk jeg jo tid til den daglige trimturen mellom soiene fÞr jeg starter med mitt enkle morgenmÄltid. I soiene er livet i gang for lengst. Bikkjene har sluttet Ä gnelle og de som driver bizznizz i gatene har Äpnet sjappene sine. Til og med de som griller kjÞtt har fÄtt varme i grillen. Jeg har en liten mistanke om at det grillkjÞttet som ikke ble solgt i gÄr er det fÞrste som kommer pÄ grillen i dag. KjÞtt pÄ thai er «nua».

Thaifeber

Noen danske og norske menn pleier Ă„ sitte pĂ„ samme plass i en bar/restaurant hver morgen, den fĂžrte LEO er allerede Ă„pnet og praten er godt i gang. Kanskje det er meg dem kakler om
 den norske tullingen som kommer susende forbi hver morgen. Det er her jeg snur og drar tilbake, tilbake til kjĂžkkenet der min kjĂŠre fortsatt pokker og pokker,,, pokk pokk pokk :D :D :D Det er sjarmen, og fra balkongen hĂžrer jeg at det pokkes andre plasser ogsĂ„, sĂ„ jeg er nok ikke alene om Ă„ bivĂ„ne dette fenomenet :D Det ble meg forresten fortalt at navnet pĂ„ retten «papaya pokk pokk» kommer nettopp fra denne pokkingen i morteren, pokk pokk pokk 😊.


Det som er gjengs er at hun lager passelig posjon til seg selv, det hun tror hun kommer til Ă„ spise, som oftest er magen mett fĂžr Ăžynene, hun lager nok minst dobbelt sĂ„ mye som hun spiser. Jeg har vent meg til Ă„ lage dobbelt sĂ„ mye til meg selv en det jeg spiser. Årsaken er enkel. Thaier liker Ă„ ha mange retter, mange smaker og mange valg pĂ„ bordet. Men vi enkle faranger er godt fornĂžyd med et par skiver med egg og bacon til frokost. Hun har ikke oppdaget mitt lille "genitrekk" ennĂ„, hvorfor lager han sĂ„ mye, kanskje han er veldig sulten?? Hehe,,,, men utrolig fint Ă„ se at hun setter pris pĂ„ min mat ogsĂ„ da, hun er ikke beskjeden heller, bare utrolig glad i mange smaker og retter :D For thaier er dette helt normalt. De spiser mer en gjerne fra hverandres fat og deler broderlig pĂ„ alle smaker og retter. Et par spisepinner (da giapp) og en skei (chon) i andres fat er ikke sĂ„ farlig, det er sĂ„nn det skal vĂŠre. Da var frokost fortĂŠrt, ha en fin dag alle sammen.



Av: Knut Johansen

bottom of page