top of page

Thailand: Forlenger avgiftskuttet for Ä lette presset pÄ levekostnadene til folket

Tirsdag ble regjeringen enige om Ă„ forlenge avgiftskuttet pĂ„ diesel med 5 baht per liter i ytterligere fire mĂ„neder, dette for Ă„ lette presset pĂ„ levekostnadene til folket. Avgiftskuttet vil holde prisene pĂ„ diesel under 35àžż literen, sa visefinansminister Santi Promphat.

Santi snakket med journalister etter det ukentlige statsrÄdsmÞtet, og sa at regjeringen var enige om Ä forlenge kuttet fra januar med fire mÄneder til for Ä redusere levekostnadene og forhindre at prisene pÄ forbrukerprodukter stiger.


Den siste runden med kutt i dieselavgifter vil koste finansdepartementet rundt 40 milliarder baht i tapte inntekter, eller rundt 10 milliarder baht i mÄneden. Den siste runden er den sjette siden februar i fjor. Kombinert med inntektstap i siste runde, vil regjeringen tape rundt 140 milliarder til 150 milliarder baht i dieselavgiftsinntekter.


Santi sa at kuttet ikke ville pÄvirke den Þkonomiske situasjonen til finansdepartementet ettersom den hadde mottatt en ekstra inntekt pÄ 33 milliarder baht fra auksjonen av mobiltelefon- og radio frekvenser samt skattebÞter pÄ importerte varer etter rettsavgjÞrelser. Han utdypet ikke hvilke rettsavgjÞrelser det var snakk om.

annonser hos oss  Thaifeber

Santi la til at inntektene til finansdepartementet i lÞpet av de to fÞrste mÄnedene av regnskapsÄret 2023 var 55 milliarder baht hÞyere enn mÄlet, og departementet var sikre pÄ Ä motta 2,6 billioner baht i inntekter ved slutten av regnskapsÄret i september.


«For regnskapsÄret 2023 ville regjeringen lÄne rundt 695 milliarder baht for Ä kompensere for budsjettunderskuddet mens de anslÄtte utgiftene vil vÊre 3,1 billioner. Det er forventet at ved slutten av regnskapsÄret vil det vÊre en kontantbalanse pÄ 710 milliarder baht i statskassen, sa Santi.


"SÄ regjeringens Þkonomiske status er stabil og den vil ikke bli pÄvirket av avgiftskuttet," gjentok han.



Kilde: The Nation

bottom of page