top of page

Thailandsk elefant hentet hjem etter anklager om vanskjĂžtsel

Etter pÄstander om mishandling og tvangsarbeid og en diplomatisk floke hentet Thailandske myndigheter hjem en elefant som ble gitt i gave til Sri Lanka for over 20 Är siden.
Sak Surin

Den thailandske kongefamilien ga i 2001 elefanten i gave til Sri Lankas regjering, som igjen ga den til tempelet der den fikk navnet Muthu Raja og fikk ĂŠresroller i religiĂžse prosesjoner.


Men i fjor kom kravet om Ä returnere den. Det skjedde etter pÄstander om at elefanten var utsatt for tortur og omsorgssvikt i buddhisttempelet der den bodde.


Dyrevernsgrupper sier Muthu Raja – kjent som Sak Surin i sin fĂždeby – ble tvunget til Ă„ jobbe med tĂžmmerhoggere, og at sĂ„r den fikk, ikke ble stelt.


SjefveterinÊren ved Dehiwala Zoo i Colombo, Madusha Perera, sa til AFP at elefanten var dekket av sÄr og byller da den i fjor ble reddet og ble plassert i et midlertidig hjem i den srilankiske hovedstaden.


Derfra gikk turen i et spesialbygget bur ut til flyplassen, der et Ilyushin Il-76 transportfly ventet pÄ den 4 tonn tunge passasjeren. Flyet landet pÄ Chiang Mai lufthavn rundt klokken 14 i dag.

En nasjonalistisk gruppe arrangerte en demonstrasjon utenfor den thailandske ambassaden i Colombo torsdag og krevde dyret forbli pÄ Sri Lanka i ytterligere seks mÄneder.


Elefanter anses som hellige pÄ Sri Lanka, og de er beskyttet av loven.


Gruppen begjÊrer nÄ myndighetene om Ä straffeforfÞlge de de sier er ansvarlige for Ä forsÞmme dyret.

Facebook Thaifeber

– Vi visste ikke at det sto sĂ„ dĂ„rlig til med elefanten. Vi kan pleie den tilbake til god helse i lĂžpet av et halvt Ă„r. Dersom vi ikke klarer det, kan de fĂ„ dyret tilbake, sa gruppens leder, Dan Priyasad til AFP.


Thailand har avsluttet praksisen med Ä sende elefanter til andre land, og landets ambassader og konsulater sjekker med jevne mellomrom at det stÄr bra til med de elefantene som allerede befinner seg i utlandet.


Dette er fÞrste gang et sÄ tungt dyr blir transportert med fly, ifÞlge tjenestemenn.


Thailandske myndigheter sier hjemreisen har en prislapp pÄ rundt 7,5 millioner kroner.


Elefant pĂ„ Thai betyr Chang 🐘, Elefanten er Thailands nasjonal dyr.



Kilder: Thaipbsworld | france24
annonsere thaifeber

bottom of page