top of page

Trekker seg ut av prosjekt i Myanmar etter Ă„ ha blitt kastet ut av oljefondet

Thailands stĂžrste olje- og gasselskap PTT tar grep etter Ă„ ha blitt kastet ut av oljefondets portefĂžlje.

PTTs datterselskap, PTT Oil and Retail Business (PTTOR), sier i en uttalelse at det «suspenderer oljetransport og lagringsoperasjoner i Myanmar pÄ grunn av vold og uro i landet». IfÞlge Nikkei Asia skjer dette som en direkte konsekvens etter Ä ha blitt droppet som investeringeobjekt av det norske oljefondet.


Datterselskapet, PTT Oil and Retail Business (PTTOR), har en eierandel pÄ 35 % i Bright Energy, et joint venture dannet i 2019 med individuelle investorer. Bright Energy hadde bygget en oljelagringsterminal nÊr Yangon, som var forventet Ä bli den stÞrste i Myanmar.


Statseide PTT Public Company Limited (PTT) er Thailands stÞrste selskap mÄlt etter markedsverdi.



− PTTOR har uttrykkelig erklĂŠrt vĂ„r intensjon om Ă„ suspendere Bright Energys drift, konstruksjonsarbeider og betalinger. "Respekt for menneskerettighetene er en av PTT-gruppens mest grunnleggende verdier, og PTT er dypt bekymret over grusomhetene som er begĂ„tt i Myanmar," heter det i uttalelsen fra PTT.


KunngjĂžringen kommer etter at Norges Statens Pensjonsfond Utland fjernet bĂ„de PTTOR og PTT fra sin portefĂžlje, den 15. desember. Årsaken var en uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til alvorlig krenkelse av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner, jf. det atferdsbaserte kriteriet i Retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland § 4 b). Beslutningen var basert pĂ„ en tilrĂ„dning fra EtikkrĂ„det fra 10. mai 2022.

Det gjenstÄr Ä se om PTTs nedskalering vil strekke seg til de gjenvÊrende naturgassvirksomhetene i Myanmar. Konsernselskapet PTT Exploration and Production (PTTEP) kontrollerer eierandeler i flere gassfelt i Myanmar og eksporterer produkter til Thailand.


Myanmars naturgass stÄr for omtrent 15 % av Thailands gassforbruk.


Da Frankrikes TotalEnergies trakk seg fra Myanmars Yadana-gassfelt i mars, kunngjorde PTTEP at de ville overta en del av eierandelen, og la til at "langsiktig energisikkerhet" var med i beslutningen.


Imidlertid sa PTTEP i april at de ville trekke seg fra Myanmars Yetagun-gassprosjekt. Yetaguns gassreserver har avtatt mens internasjonal kritikk har Þkt, sÄ det var liten fordel Ä holde fast ved prosjektet.


Verdien pÄ Oljefondet er i skrivende stund pÄ 13.237 milliarder kroner.

PTT Public Company Limited

Oljefondet



Kilder: Nbim I Nikkei Asia

bottom of page