top of page

Valgvinner Pita Limjaroenrat blir ikke statsminister i Thailand

Selv om valgvinner Pita Limjaroenrat (42) var eneste kandidat da nasjonalforsamlingen i Thailand stemte over ny statsminister, greide han ikke å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Pita Limjaroenrat

For å bli statsminister trengte han minst 375 stemmer, og i voteringen manglet han 51. På forhånd var det kjent at Pita hadde støtte fra åtte partier med 312 seter i nasjonalforsamlingen.


Nær 200 av hans politiske motstandere unnlot å stemme. Nasjonalforsamlingen er ventet å holde en ny avstemning neste uke, hvor Pita kan få en ny sjanse hvis han blir nominert.


– Jeg gir ikke opp, sa han til journalister etter nederlaget i nasjonalforsamlingen.


Ifølge ham var det uventet å få mindretall, og han sier partiet skal legge en ny strategi til neste votering.

valglov Thailand

Tidligere denne uken anbefalte valgkommisjonen at han skulle utestenges midlertidig fra nasjonalforsamlingen. Bakgrunnen var påståtte brudd på valgkampreglene på grunn av eierandeler i en TV-kanal. Statsministre i Thailand trenger imidlertid ikke være medlem av nasjonalforsamlingen.


Pita har også vært i hardt vær på grunn av et kontroversielt forslag om å oppheve et strengt forbud mot å snakke nedlatende om monarken i landet eller kritisere ham. Dette har gjort ham svært upopulær blant konservative.


Speaker i nasjonalforsamlingen, Pichet Chuamuangphan, varsler at de skal forsøke på nytt på onsdag neste uke å velge ny statsminister. Han sier det ikke er bekreftet at Pita er renominert til nyvoteringen.Comments