top of page

Visakha Bucha Dagen

Vesak er en buddhistisk festdag til minne om Buddhas fødsel, oppvåkning og død. Vesak blir av mange regnet som den mest hellige tiden i den buddhistiske kalenderen.

Vesak Thailand

Vesak-dagen er feiringen av Siddharta Gautama, også kjent som Buddha, sin fødsel, oppvåkning og død – som alle tre skal ha funnet sted på samme dato, ifølge theravadabuddhismen.


Dagen feires på fullmånedagen i måneden vesak (vaishaka) etter den indiske kalenderen (vanligvis i mai etter vår kalender). Det er derfor høytiden har fått dette navnet. I Kina og Tibet feires fødselsdagen til Buddha en uke tidligere. Vesak blir av mange regnet som den mest hellige tiden i den buddhistiske kalenderen.


THAILAND

Visakha Bucha Day er en offentlig helligdag i Thailand. Datoen er ikke fast fordi den avhenger av månekalenderen, men faller vanligvis i mai eller juni. Det er en dag da de fleste thailandske buddhister besøker sitt lokale tempel for å oppnå fortjeneste (Sanskrit: puja, pali: puñña) er et begrep som anses grunnleggende for buddhistisk etikk. Fordi det er en så viktig buddhistdag i Thailand, er det også begrensninger i salg av alkohol..


Vesak Thailand

Buddhas lære, med budskap om medfølelse, fred og god vilje har beveget millioner. FN markerer også dagen for å anerkjenne det positive bidraget buddhismen har hatt opp gjennom historien, og betydningen buddhismen også har i dag.FN MARKERTE VESAK

Generalforsamlingen i FN vedtok i 1999 i sin resolusjon 54/115 å anerkjenne Vesak som en internasjonal høytidsdag. I FN blir dagen markert både ved hovedkontoret i New York og ved andre FN-kontor rundt om i verden.


I dette klippet på Youtube holder FNs generalsekretær António Guterres en tale i anledning markeringen av Vesak i 2018
Comments


bottom of page