top of page

BOT nedjusterer sitt BNP-estimat

Bank of Thailands (BOT) pengepolitiske komité nedjusterer sitt estimat av bruttonasjonalprodukt (BNP), og fastslo at økonomien i 2022 ville ekspandere med 3,2 prosent i stedet for et tidligere estimat på 3,4 prosent.

Komitéen justerte også ned BNP-vekstprognosen for 2023 fra 4,7 til 4,2 prosent.


BOT-direktør for økonomi og politikk Sakkapop Panyanukul sa tirsdag at de positive faktorene som vil bidra til BNP-økning i 2022 inkluderer økt forbruk, gjenopprettet turisme og forbedret tillit fra privat sektor på grunn av et økende antall av befolkningen som blir vaksinert.


Disse positive faktorene vil trolig bidra til en økonomisk vekst på 0,4 prosent.


«Men negative faktorer som lavere etterspørsel etter thailandsk eksport på grunn av den pågående Russland-Ukraina-konflikten, økte globale energipriser og den langvarige kampen mot Omicron kan trekke ned BNP-veksten med opptil 0,6 prosent, noe som får BOTs pengepolitiske komité til å kutte BNP-utvidelsen med 0,2 prosent, sa han.


Sakkapop sa at komiteen kanskje må justere ned prognosen ytterligere i tilfelle flere negative faktorer dukker opp eller eksisterende prognoser blir verre enn anslått.

"For eksempel kan virkningen av Russland-Ukraina-konflikten forårsake globale forsyningsavbrudd, ettersom Russland er en av verdens største jernprodusenter," sa han.

«Dessuten kan de økende levekostnadene på grunn av den økte energiprisen påvirke privat forbruk og driftskostnadene til mange bedrifter, mens den mulige fremveksten av en ny Covid-19-subvariant kan påvirke landets reiselivsnæring negativt i andre halvdel av året ."

Sentralbanken anslår også at inflasjonen gjennom året vil holde seg på 4,9 prosent.

"Inflasjonen kan stige til 6 prosent i løpet av andre eller tredje kvartal, men den vil gradvis avta i siste kvartal på grunn av den synkende energiprisen," spådde Sakkapop.






bottom of page