top of page

HĂžy luftforurensning i Bangkok og Pattaya - Folk anbefales Ă„ bruke stĂžvmasker

Luftforurensningen i Bangkok og Pattaya har den siste uken vÊrt over fare nivÄ, og utgjÞr en betydelig helserisiko.

PM2.5-stĂžvnivĂ„et i Pattaya har vĂŠrt over sikkerhetsgrensen pĂ„ 50 mikrogram per kubikkmeter luft (ÎŒg/m3) i flere omrĂ„der i nesten en uke, uttalte varaordfĂžrer Manoch Nongyai i Pattaya.


Det skadelige PM2.5-nivĂ„et steg i lĂžpet av uken til over 161 ÎŒg/m3 , og la et teppe av stĂžv over byen.


Fra i dag fredag 3. februar har imidlertid nivĂ„et sunket til under 100 ÎŒg/m3 i de fleste delene av byen, men overskrider fortsatt grensen og mĂ„ fĂžlges nĂžye, opplyste Manoch. Ettermiddagsregn har ogsĂ„ bidratt til Ă„ redusere nivĂ„et av luftforurensning.


Det er installert mÄlestasjoner i sentrale Pattaya og pÄ Jomtien for Ä overvÄke stÞvnivÄer og advare innbyggere og turister om Ä ta forholdsregler for helsen deres nÄr stÞvet nÄr skadelige nivÄer.


VaraordfÞreren sier at Ärsaken til det Þkende PM2,5-nivÄet, er ulovlig brenning av landbrukseiendommer og sÞppel.


Manoch ba om samarbeid fra bilister for Ä redusere bilbruken og ba turister og innbyggere om Ä bruke stÞvmasker nÄr de er ute.


Han oppfordret ogsÄ de som hadde symptomer, som Þye-, nese-, hals- og lungeirritasjon, hosting og nysing, om Ä oppsÞke lege umiddelbart. NÄr PM2,5-nivÄet er over sikkerhetsgrensen, frarÄdes det at en driver med utendÞrsaktiviteter.


Bangkok og forstedene stĂ„r ogsĂ„ overfor samme skjebne. Bangkokianere vĂ„knet til et dekke av fint stĂžv denne uken med over 70 omrĂ„der som rapporterte at nivĂ„er av PM2.5 hadde passert 90 ÎŒg/m3.

Den thailandske meteorologiske avdelingen (TMD) anslĂ„r at nivĂ„er av PM2,5 – partikler mindre enn 2,5 mikrometer i diameter – vil stige over store deler av Thailand til fredag ettersom stĂžvforurensningen samler seg i stillestĂ„ende luft.


Thailands sikkerhetsgrense er 50 ÎŒg/m3. HĂžye nivĂ„er av PM2.5 utgjĂžr helserisiko, spesielt for personer med kronisk lungesykdom.


Regjeringen har rÄdet folk til Ä bruke munnbind utendÞrs og vurdere Ä jobbe hjemmefra torsdag og fredag.


Nettstedet iqair.com rapporterte Bangkoks luftkvalitetsindeks (AQI) til 198 fra klokken 09.00 torsdag, noe som gjĂžr Bangkok til den tredje mest forurensede byen i verden.


Den thailandske hovedstaden er kun passert av Mumbai i India (AQI 207) og Lahore i Pakistan (202).


TMD spÄr at luftforurensningen i Bangkok vil reduseres pÄ lÞrdag med ankomsten av sterkere vind.


Fakta

PM2,5 er en skala for Ă„ mĂ„le luftkvalitet i sanntid. Verdiene varierer fra 0 til 500 ÎŒg/m3.


SvevestĂžvet inndeles gjerne i stĂžrrelsesfraksjoner (PM100, PM10, PM2,5 eller PM0,1), i henhold til partiklenes aerodynamiskediameter mĂ„lt i ÎŒm. Det er ofte stor spredning i stĂžrrelse. De mest aktuelle stĂžrrelsesfraksjoner i helsemessig sammenheng er PM10, PM2,5 og PM0,1 (ultrafine partikler). Konvensjonelle kurver for aerosolfraksjoner slik de er fastsatt av ISO, ACGIH og CEN, og innlemmet i Norsk standard NS‐EN 481:1993, kjennetegnes ved at aerodynamisk diameter ved 50% effektivitet for fraksjonene respirabel (PM4), torakal (PM10) og inhalerbar (PM100) er pĂ„ henholdsvis 4, 10 og 100 ÎŒm.


Luftforurensning er den miljÞfaktoren som er mest skadelig for helsen verden over. Verdens helseorganisasjon har beregnet at tre til fire millioner mennesker Ärlig dÞr for tidlig av luftforurensning pÄ verdensbasis. OgsÄ i norske byer og tettsteder fÞrer luftforurensning til mer sykdom og hÞyere dÞdelighet.



Kilder: The Nation Thailand I The Pattaya New I Iqair.com

bottom of page