top of page

Srettha Thavisin utnevnt til ny statsminister i Thailand

Den tidligere eiendomsmagnaten Srettha Thavisin fra partiet Pheu Thai er valgt som statsminister i Thailand.

 Srettha Thavisin PM Thailand

Det endelige stemmetallet var 482 for, 165 mot og 81 som stemte avholdende. Av de 482 stemmene for Srettha er 330 parlamentsmedlemmer og 152 senatorer. Av de 164 stemmene mot ham, er 152 parlamentsmedlemmer og 12 er senatorer. De 81 som stemte avholdende er 13 parlamentsmedlemmer og 68 senatorer.


Srettha - som fortsatt må godkjennes av kong Maha Vajirilongkorn før han offisielt kan tiltre vervet - lovet å jobbe med å forbedre livene til thaier over hele landet.


-Jeg føler meg veldig beæret over å bli valgt som den 30. statsministeren i Thailand. Jeg vil gjøre mitt beste for å bedre thaienes liv, sa Thavisin til CNN.


Avstemningen i nasjonalforsamlingen kommer samme dag som Pheu Thai grunnlegger og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra returnerte til landet etter 15 år i selvpålagt eksil.


Hele 11 partier inngår i koalisjonen. Kritikere mener den nye regjeringen er et svik mot valgresultatet, men Pheu Thai mener løsningen var nødvendig for å komme ut av en fastlåst situasjon og oppnå forsoning. Partiet Move Forward, som vant valget i mai er ikke med i koalisjonen.


Avstemningen i nasjonalforsamlingen tirsdag var tredje forsøk på å få på plass en ny statsminister. Det var ventet at eiendomsmogulen Srettha ville få grønt lys, han blir nå leder for en omstridt regjeringskoalisjon som omfatter flere promilitære partier som led et sviende nederlag ved valgurnene i vår.


Analytikere tviler likevel på om tidspunktet er tilfeldig. Det spekuleres på om Pheu Thai har inngått en avtale som vil sikre at Thaksin blir benådet.


Hvem er Srettha Thavisin ?

  • Srettha Thavisin | เศรษฐา ทวีสิน

  • Født i Bangkok 15. februar 1963

  • Gift med Dr. Pakpilai Thavisin, en spesialist i antialdringsmedisin.

  • Har tre barn.

Srettha ble utdannet i Storbritannia og USA og fikk sin master i finans fra Claremont Graduate School. Han jobbet som leder for Procter & Gamble i Thailand og grunnla senere eiendomsselskapet Sansiri sammen med broren.


Sansiri Plc er det nest største eiendomsselskapet i Thailand. Under Srettha ledelse har selskapet utviklet over 400 boligprosjekter, som har gitt høykvalitets livsstil til over 300 000 familier i Thailand.Kilder: ThaiPBS I Reuters I CNN
Nytersvarsel Thaifeber

댓글