top of page

Stort FN-flertall krevde at Russland trekker seg ut av Ukraina

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt et krav om stans av kamphandlingene i Ukraina og at Russland trekker styrkene sine ut.

I FNs hovedforsamling stemte Thailand og 140 andre medlemmer for en umiddelbar slutt pÄ krigen i Ukraina.


Avstemmingen gikk gjennom med 141 stemmer for, syv stemmer mot og 32 blanke stemmer.


De syv nasjonene som stemte i mot var: Hviterussland, Nord-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua, Russland og Syria.


Kina, India, SĂžr-Afrika, Sri Lanka, Pakistan, Vietnam og Laos. var blant de 32 landene om stemte blankt. Thailand har i tidligere avstemninger tilhĂžrt denne gruppen.


Selv om avstemningen ikke er juridisk bindende, har den stor politisk betydning. Resolusjonen oppfordrer alle parter i tvisten til Ä finne strategier for Ä oppnÄ fred. Den sa at Russland mÄ «umiddelbart, fullstendig og betingelseslÞst trekke tilbake alle sine militÊre styrker fra territoriet» og krevde en umiddelbar opphÞr av fiendtlighetene.

Selv om resolusjonen ikke beskriver hvordan fred kan oppnÄs, oppfordret den medlemmer og internasjonale organisasjoner til Ä fordoble sin innsats for Ä iverksette tiltak mot krigsforbrytelser.


Resolusjonen bekreftet ogsÄ FN forsamlingens forpliktelse til Ukrainas suverenitet, uavhengighet, enhet og territoriale integritet, som strekker seg til Ukrainas territorialfarvann.


Resolusjonen understreket ogsÄ behovet for Ä sikre ansvarlighet for de alvorligste forbrytelsene under internasjonal lov begÄtt i Ukraina gjennom uavhengige etterforskninger og rettsforfÞlgelser for Ä sikre rettferdighet for alle ofre og forhindre fremtidige forbrytelser.


Under Äpningen av FN-mÞtet onsdag, fordÞmte generalsekretÊr António Guterres Russlands angrep pÄ Ukraina 24. februar i fjor.


– Invasjonen krenker vĂ„r felles samvittighet, sa Guterres. Han kalte Ă„rsdagen for invasjonen «en vond milepĂŠl for det ukrainske folket og for verdenssamfunnet».




bottom of page