top of page

Chiang Mai - En by full av kultur

Chiang Mai er provinshovedstaden i Chiang Mai i det nordlige Thailand. Chiang Mai var hovedstaden for kongedømmet Lanna (1296–1768), hvor Lanna-kulturen gjør Chiang Mai til en av de mest besøkte turistdestinasjonene i Thailand.

Chiang Mai er den største byen i Nord-Thailand, og hovedstaden i Chiang Mai-provinsen, Chiang Mai er også den nest største byen i Thailand. Byen ligger rundt 700 km nord for Bangkok i en fruktbar dal ved Ping-elven og omgitt av skogkledte fjell i en fjellregion kalt det thailandske høylandet.


Chiang Mai by har en befolkning på 1,19 millioner (2022), som er mer enn 66 prosent av den totale befolkningen i Chiang Mai-provinsen (1,8 millioner). Byen har en moderne internasjonal flyplass som ligger lett tilgjengelig fra sentrum.


I løpet av de siste årene har Chiang Mai utviklet seg fra å være mest kjent for severdigheter, templer, håndverk, tradisjonell massasje og gastronomi, til å bli en moderne by som satser på god veiutvikling, teknologi og utdannelse. Byen er kjent for å ha en avslappet og hyggelig atmosfære. Du kommer deg rundt med tuk tuk, taxi, små lokalbusser (Red songthaew) eller ved leie av sykkel.

 

Vår svært bereiste venn Gina G, kommer her med noen anbefalinger hva en bør oppleve i Chiang Mai by. Gina har reist mye, både i og utenfor Thailand.

 

Bymuren og Tha Phae Gate

Man kan fremdeles se restene av bymuren og en vollgrav som omringer gamlebyen, hvor høydepunktet for mange er den svært populære Ta Pae Gate som er et yndet foto objekt i Chiang Mai.


Tha Phae-porten er en av 5 porter som opprinnelig ble konstruert i den gamle bymuren Chiang Mai. Tha Phae porten, som nå er permanent åpen, er både en stor turistattraksjon og midtpunktet i Chiang Mais gamle byområde.


Da Chiang Mai ble etablert i 1296 ble det bygget med en mur og vollgrav. Den nystiftede byen var under svært reell trussel fra de mongolske styrkene som kontrollerte Kina og i 1292 hadde invadert naboriket Chiang Hung.


Byen var også truet av invasjon fra vest, også med burmesiske styrker som ble stadig mer aggressive. Murene, vollgraven og portene var ikke bare dekorative. De ble bygget for å forsvare den rike og innflytelsesrike byen.


Chiang Mai varte som hovedstad i et uavhengig Lanna-rike til 1556 da burmeserne endelig tok byen med makt. Siden den gang begynte bymurene og de 5 byportene smuldre opp, og led både av været og lokalbefolkningen som tok mursteinene for å bygge andre ting. Tha Phae-porten slik den står i dag er en rekonstruksjon av den opprinnelige porten. Rekonstruksjonen ble finansiert av lokalsamfunnet.Tha Phae Gate markedet er et interessant sted å besøke fordi mange av bodene selger lokalt håndverk.

Du kan se snekkere, vevere, keramikere og metallarbeidere produsere gammeldagse husholdningsartikler og klær. Disse produktene er ikke billige, men de er unike og autentiske.


På den store plassen foran porten settes boder og gatekjøkken opp ved solnedgang ca klokken 6 lokal tid. Her holdes konserter og store festivaler.


Du kan få kjøpe fuglefrø for å lure duene til å spise i flokk der du står ved muren for så at de samme frøselgerne roper høyt for at duene skal lette i flokk rundt folk som vil ha fine foto med flaksende duer rundt turistene.

 

De tre kongers monument

Three Kings Monument Square i Chiang Mai Thailand er et stort åpent torg i hjertet av den befestede gamlebyen. Statuen skildrer de tre grunnleggerne av Chiang Mai, kong Mengrai, kong Ramkhamhaeng og kong Ngam Muang. Kong Mengrai styrte Lanna, kong Ngam Muang var hersker over Phayao og kong Ramkhamhaeng var konge av Sukhothai Kingdom.Det gjennomføres en Intens innsats for at området rundt De tre kongers monument skal skinne vakrere enn vakrest for 46. gang under blomsterfestivalen 3. til 5. Februar 2023 i Chiang Mai. Hele byen blir som laget av blomster og det går imponerende blomsteropptog gjennom byen.

 

Attraksjoner og opplevelser

Attraksjonene i og rundt byen er mange. I gamlebyen finner du noen av byens vakreste templer, byen har også flere flotte parker som Buak Hat Public Park som er en offentlig park som ligger i det sørvestlige hjørnet av Chiang Mais gamleby. Chiang Mai Flower Festival er også noe en burde få med seg, Chiang Mai Flower Festival er en årlig begivenhet for blomster og prydplanter, festivalen holdes den første helgen i februar, på slutten av den kjølige årstiden.Har en tid til overs så byr fjellområdene i provinsen på flotte naturopplevelser. Fjellene rundt Chiang Mai er hjem til et mangfold av forskjellige fjellstammer, med muligheter for trekkingturer med overnatting i lokale fjell-landsbyer, som er en flott måte å bli kjent med dems kultur. Utenfor Chiang Mai ligger også flere elefantparker, hvor elefantene rehabiliteres etter misbruk i turistindustrien, her du får sjansen til å komme tett på landets nasjonaldyr.

 

Markeder og kulinariske opplevelser

Chiang Mai's nattmarked foregår hver kveld nede ved Ping elven og er for lokalbefolkningen i hovedsak og man kan få seg et billig måltid eller få kjøpt ting og tang man trenger av husgeråd, klær, sko, elektrisk utstyr, datautstyr etc for en billig penge. Hvis du trenger å reparere noe så er dette stedet å oppsøke.


Chiang Mai by er kjent for sine markeder, som det lokale Warorot-markedet i byens svært travle Chinatown ved Ping elven.


Hver søndag stenges også flere av byens hovedgater for biltrafikk for det spennende Sunday Night Market. Blant Thailands største marked, og her får du kjøpt håndverks-produkter, klær og suvenirer og ikke minst street food. Hit flokker også thaiene seg, som reiser til Chiang Mai for dets kjøligere klima og byens mat. Som andre provinser i Thailand har Chiang Mai sine helt egne spesialiteter – en bør ikke forlate byen uten å ha prøvd nuddelretten Khao Soi..Klima

i den kjølige årstiden kan man oppleve litt kjølige kvelder og netter i denne delen av landet. I desember og januar har det faktisk hendt at temperaturen i fjellene har falt ned mot null nattestid, men det hører riktignok til sjeldenhetene. Mars måned er en periode hvor bøndene i det nordlige Thailand brenner skog og mark. Dette kan medføre røyk og smog som kan gi en demper på både sikt og helhetsopplevelsen.Været I Chiang Mai akkurat nåTransport

For og komme deg til Chiang Mai, så kan du enten ta Fly, Buss, Tog eller kjøre selv etter Phahonyothin Road (Highway 1) som går "Strake veien" fra Bangkok.


Til Chiang Mai er det svært gode forbindelser med fly, noe som gjør det svært enkelt å kombinere opplevelser i nord med badeferie i sør eller i det sentrale Thailand. Om du har en liten uke å avse så anbefales det at du kombinerer Chiang Mai med naboen Chiang Rai mot grensen til Myanmar og Laos.


Fakta:

Navn: Chiang Mai (Thai: เชียงใหม่)

Postnummer: 50000

Befolkning: 1,19 millioner

Areal: 40.216 km2

Flyplass kode: CNX


Annonsere hos oss Thaifber

Comments


bottom of page