top of page

Chiang Mai - En by full av kultur

Chiang Mai er provinshovedstaden i Chiang Mai i det nordlige Thailand. Chiang Mai var hovedstaden for kongedþmmet Lanna (1296–1768), hvor Lanna-kulturen gjþr Chiang Mai til en av de mest besþkte turistdestinasjonene i Thailand.

Chiang Mai er den stÞrste byen i Nord-Thailand, og hovedstaden i Chiang Mai-provinsen, Chiang Mai er ogsÄ den nest stÞrste byen i Thailand. Byen ligger rundt 700 km nord for Bangkok i en fruktbar dal ved Ping-elven og omgitt av skogkledte fjell i en fjellregion kalt det thailandske hÞylandet.


Chiang Mai by har en befolkning pÄ 1,19 millioner (2022), som er mer enn 66 prosent av den totale befolkningen i Chiang Mai-provinsen (1,8 millioner). Byen har en moderne internasjonal flyplass som ligger lett tilgjengelig fra sentrum.


I lÞpet av de siste Ärene har Chiang Mai utviklet seg fra Ä vÊre mest kjent for severdigheter, templer, hÄndverk, tradisjonell massasje og gastronomi, til Ä bli en moderne by som satser pÄ god veiutvikling, teknologi og utdannelse. Byen er kjent for Ä ha en avslappet og hyggelig atmosfÊre. Du kommer deg rundt med tuk tuk, taxi, smÄ lokalbusser (Red songthaew) eller ved leie av sykkel.

 

VÄr svÊrt bereiste venn Gina G, kommer her med noen anbefalinger hva en bÞr oppleve i Chiang Mai by. Gina har reist mye, bÄde i og utenfor Thailand.

 

Bymuren og Tha Phae Gate

Man kan fremdeles se restene av bymuren og en vollgrav som omringer gamlebyen, hvor hþydepunktet for mange er den svért populére Ta Pae Gate som er et yndet foto objekt i Chiang Mai.


Tha Phae-porten er en av 5 porter som opprinnelig ble konstruert i den gamle bymuren Chiang Mai. Tha Phae porten, som nÄ er permanent Äpen, er bÄde en stor turistattraksjon og midtpunktet i Chiang Mais gamle byomrÄde.


Da Chiang Mai ble etablert i 1296 ble det bygget med en mur og vollgrav. Den nystiftede byen var under svĂŠrt reell trussel fra de mongolske styrkene som kontrollerte Kina og i 1292 hadde invadert naboriket Chiang Hung.


Byen var ogsÄ truet av invasjon fra vest, ogsÄ med burmesiske styrker som ble stadig mer aggressive. Murene, vollgraven og portene var ikke bare dekorative. De ble bygget for Ä forsvare den rike og innflytelsesrike byen.


Chiang Mai varte som hovedstad i et uavhengig Lanna-rike til 1556 da burmeserne endelig tok byen med makt. Siden den gang begynte bymurene og de 5 byportene smuldre opp, og led bÄde av vÊret og lokalbefolkningen som tok mursteinene for Ä bygge andre ting. Tha Phae-porten slik den stÄr i dag er en rekonstruksjon av den opprinnelige porten. Rekonstruksjonen ble finansiert av lokalsamfunnet.



Tha Phae Gate markedet er et interessant sted Ä besÞke fordi mange av bodene selger lokalt hÄndverk.

Du kan se snekkere, vevere, keramikere og metallarbeidere produsere gammeldagse husholdningsartikler og klĂŠr. Disse produktene er ikke billige, men de er unike og autentiske.


PĂ„ den store plassen foran porten settes boder og gatekjĂžkken opp ved solnedgang ca klokken 6 lokal tid. Her holdes konserter og store festivaler.


Du kan fÄ kjÞpe fuglefrÞ for Ä lure duene til Ä spise i flokk der du stÄr ved muren for sÄ at de samme frÞselgerne roper hÞyt for at duene skal lette i flokk rundt folk som vil ha fine foto med flaksende duer rundt turistene.

 

De tre kongers monument

Three Kings Monument Square i Chiang Mai Thailand er et stort Ă„pent torg i hjertet av den befestede gamlebyen. Statuen skildrer de tre grunnleggerne av Chiang Mai, kong Mengrai, kong Ramkhamhaeng og kong Ngam Muang. Kong Mengrai styrte Lanna, kong Ngam Muang var hersker over Phayao og kong Ramkhamhaeng var konge av Sukhothai Kingdom.



Det gjennomfÞres en Intens innsats for at omrÄdet rundt De tre kongers monument skal skinne vakrere enn vakrest for 46. gang under blomsterfestivalen 3. til 5. Februar 2023 i Chiang Mai. Hele byen blir som laget av blomster og det gÄr imponerende blomsteropptog gjennom byen.

 

Attraksjoner og opplevelser

Attraksjonene i og rundt byen er mange. I gamlebyen finner du noen av byens vakreste templer, byen har ogsÄ flere flotte parker som Buak Hat Public Park som er en offentlig park som ligger i det sÞrvestlige hjÞrnet av Chiang Mais gamleby. Chiang Mai Flower Festival er ogsÄ noe en burde fÄ med seg, Chiang Mai Flower Festival er en Ärlig begivenhet for blomster og prydplanter, festivalen holdes den fÞrste helgen i februar, pÄ slutten av den kjÞlige Ärstiden.



Har en tid til overs sÄ byr fjellomrÄdene i provinsen pÄ flotte naturopplevelser. Fjellene rundt Chiang Mai er hjem til et mangfold av forskjellige fjellstammer, med muligheter for trekkingturer med overnatting i lokale fjell-landsbyer, som er en flott mÄte Ä bli kjent med dems kultur. Utenfor Chiang Mai ligger ogsÄ flere elefantparker, hvor elefantene rehabiliteres etter misbruk i turistindustrien, her du fÄr sjansen til Ä komme tett pÄ landets nasjonaldyr.

 

Markeder og kulinariske opplevelser

Chiang Mai's nattmarked foregÄr hver kveld nede ved Ping elven og er for lokalbefolkningen i hovedsak og man kan fÄ seg et billig mÄltid eller fÄ kjÞpt ting og tang man trenger av husgerÄd, klÊr, sko, elektrisk utstyr, datautstyr etc for en billig penge. Hvis du trenger Ä reparere noe sÄ er dette stedet Ä oppsÞke.


Chiang Mai by er kjent for sine markeder, som det lokale Warorot-markedet i byens svĂŠrt travle Chinatown ved Ping elven.


Hver sĂžndag stenges ogsĂ„ flere av byens hovedgater for biltrafikk for det spennende Sunday Night Market. Blant Thailands stĂžrste marked, og her fĂ„r du kjĂžpt hĂ„ndverks-produkter, klĂŠr og suvenirer og ikke minst street food. Hit flokker ogsĂ„ thaiene seg, som reiser til Chiang Mai for dets kjĂžligere klima og byens mat. Som andre provinser i Thailand har Chiang Mai sine helt egne spesialiteter – en bĂžr ikke forlate byen uten Ă„ ha prĂžvd nuddelretten Khao Soi..



Klima

i den kjÞlige Ärstiden kan man oppleve litt kjÞlige kvelder og netter i denne delen av landet. I desember og januar har det faktisk hendt at temperaturen i fjellene har falt ned mot null nattestid, men det hÞrer riktignok til sjeldenhetene. Mars mÄned er en periode hvor bÞndene i det nordlige Thailand brenner skog og mark. Dette kan medfÞre rÞyk og smog som kan gi en demper pÄ bÄde sikt og helhetsopplevelsen.



VÊret I Chiang Mai akkurat nÄ



Transport

For og komme deg til Chiang Mai, sÄ kan du enten ta Fly, Buss, Tog eller kjÞre selv etter Phahonyothin Road (Highway 1) som gÄr "Strake veien" fra Bangkok.


Til Chiang Mai er det svÊrt gode forbindelser med fly, noe som gjÞr det svÊrt enkelt Ä kombinere opplevelser i nord med badeferie i sÞr eller i det sentrale Thailand. Om du har en liten uke Ä avse sÄ anbefales det at du kombinerer Chiang Mai med naboen Chiang Rai mot grensen til Myanmar og Laos.


Fakta:

Navn: Chiang Mai (Thai: àč€àžŠàž”àžąàž‡àčƒàž«àžĄàčˆ)

Postnummer: 50000

Befolkning: 1,19 millioner

Areal: 40.216 km2

Flyplass kode: CNX


Annonsere hos oss Thaifber

bottom of page