top of page

Kinesisk nyttår

Kinesisk nyttår er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene. Den starter nyttårsdag og slutter med en lanternefestival på den 15. dag.

Dragens år Kinesisk nyttår

Kinesisk nyttår (Thai: ตรุษจีน, kinesisk: 春節, 春节) markerer årets første dag i den kinesiske kalenderen og regnes for å være den viktigste kinesiske høytiden. Dagen omtales også som «vårdag» og faller på forskjellige datoer hvert år, da den alltid begynner ved den andre nymånen etter vintersolverv, som er 21. desember.


Den kinesiske kalender har også gitt navn til årene. De følger en syklus på tolv forskjellige år i denne rekkefølgen: rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, sau, ape, hane, hund, og gris. Den 22. januar 2023 begynte harens år, som varer frem til dragens år starter 10 februar 2024.


Det er anslått at rundt 10-15 % av den thailandske befolkningen består av kinesere og at over halvparten av befolkningen har kinesisk blod i årene. Derfor er det kanskje ikke så rart at det kinesiske nyttåret feires overalt i Thailand.


Thailand har også det største kinesiske miljøet i verden utenfor Kina.


Selv om det aldri har vært en offisiell høytid i Thailand, så feires kinesisk nyttår over hele Thailand, men mest i byer med en lokal Chinatown, som i Bangkok, Korat (Nakhon Ratchasima), Chiang Mai og Phuket Town.


Chinatown MRT Bangkok Thailand

Yaowarat Road i Samphanthawong-distriktet er hovedpulsåren i Bangkoks Chinatown. Det moderne Chinatown dekker nå et stort område rundt Yaowarat og Charoen Krung Road. Dette området er lett tilgjengelig via MRT systemet, som tar deg til Wat Mangkon MRT Station som ligger i det sentrale Chinatown.


Noen restauranter og virksomheter i visse områder (som Bangkoks Chinatown) kan stenge under feiringen, men det vil som regel være business as usual de fleste plasser.


Besøkende til Thailand i løpet av kinesisk nyttår kan forvente å høre fyrverkeri. Du vil også legge merke til at mange thaier kler seg i rødt og deler ut Hong bao (røde konvolutter). En vil selvsagt også oppleve at mange områder er svært folksomme å full av festligheter.


chinese new year Thailand

Fakta:

Kinesisk nyttår markerer årsskiftet – akkurat som i Norge.


Likevel er det kinesiske nyttåret ganske forskjellig fra det vi er vant til.


For det første bruker kineserne en annen tidsregning enn vår. Selv om kineserne også lever i år 2024, slik som oss, lever de også i år 4722.


Vår tidsalder regnes fra Jesu fødsel, mens kinesernes tidsalder beregnes etter keiser Huangdis kinesiske kalender. En legende sier at Huangdi var mannen bak måne-solkalenderen, og kinesernes tidsregning starter med utgangspunkt i Huangdis første regjeringsår, som var i år 2698 før Jesu fødsel.


Til forskjell fra vårt nyttår, skifter datoene for det kinesiske nyttåret fra år til år. Nyttår er likevel alltid i perioden fra 21. januar til 20. februar.


Nyttåret fastsettes utfra den kinesiske månekalenderen, og derfor faller ikke det kinesiske nyttåret sammen med vårt årsskifte.


I 2024 er det kinesisk nyttår den 10. Februar (Dragens år) Feiringen av nyttåret varer i 15 dager. Festen starter ved nymåne og slutter først ved den etterfølgende fullmånen.


Kinesernes nyttårsfest kan beskrives med tre ord: familie, festligheter og fyrverkeri.


Nyttår kalles på kinesisk 春节 (chūnjié) og betyr vårfestival.


Når en sender en nyttårshilsen til en kineser så kan en skrive : 新年快乐 (Xīnnián kuàilè), et godt kinesisk nyttår, til dere alle!


chinese new year Thailand Bangkok

Slik skriver du nyttårsønsker på Thai:

Thai-kinesere hilser med uttrykket ซินเจียยู่อี่ ซินนี่ฮวดไช้ Sin Jia Yooi “ Sin Jia Yooi. "Sin Jia Yoo Ee" betyr "må alle dine ønsker gå i oppfyllelse dette nye året", og "Sin Nee Huad Chai" betyr "lykke til i det nye året".


Du kan også si på thailandsk สุขสันต์วันตรุษจีน / Sùk Săn Wan Trùt Jiin / eller สวหจฃมi.i / Et annet vanlig uttrykk for denne anledningen er กงสี่ฟาไฉ่ Gong Xi Fa Cai som betyr "Jeg ønsker deg rikdom" som på thai sier vi "ขอให้ร่ำรวย âi ăr / khai".


Som kjent så feires det nyttår tre ganger i året I Thailand. Først kommer den nyttårsfeiringen vi fra vesten kjenner, så kommer den kinesiske nyttårsfeiringen som er omtalt i denne saken. Så kommer det thailandske nyåret som feires i april, som er den viktigste høytiden i året. Denne feiringen er også kjent som Songkran, eller Thai nyttår, men for utlendinger er nok Songkran mest kjent for sine vannkamper, som kan vare i flere dager.


Godt kinesisk nyttår alle sammen / ปีนี้ปีมังกร / bpii níi bpii mang-gɔɔn 🥳


Her kan du lese mere om helligdager i Thailand.


Annonsere Thaifeber

Commentaires


bottom of page