top of page

Korrupsjonsskandalen som ble starten pÄ den Þkonomiske nedturen

En tidligere kjent korrupsjonsskandale mellom Thailands nasjonale flyselskap og britiske Rolls-Royce er igjen tilbake i medias sÞkelys etter at det thailandske antikorrupsjon byrÄet konkluderer med at deres anskaffelsesavtale for tre tiÄr siden var "ulovlig".

Thai Airways A340-500
Thai Airways A340-500 HS-TLB

National Anti-Corruption Commission (NACC) mener at to toppledere i Thai Airways International (THAI) mellom mellom 1991 og 2005, brÞt en lov fra 1959 mot korrupsjon i statlige organisasjoner og byrÄer da det nasjonale flyselskapet inngikk en avtale for kjÞp Rolls-Royce-motorer til over 14 milliarder baht.


NACC vedtok 18. juli Ä tiltale tidligere finansminister Thanong Bidaya, som hadde tilsyn med avtalen som styreleder i THAI, og Kaweepan Ruengpaka, som pÄ den tiden var flyselskapets finansdirektÞr.


De er blant 11 tidligere hÞytstÄende tjenestemenn i flyselskapet som etterforskes i forbindelse med korrupsjonsskandalen. Det er kun Thanong og Kaweepan som stÄr overfor rettslige skritt, mens de andre har vÊrt gjenstand for disiplinÊrtiltak eller sett at anklagene er frafalt. En av de siktede har gÄtt bort.



NACC fant at Thanong og Kaweepan hadde brutt lovens bestemmelser om korrupsjon i anskaffelsesprosjekter og om pliktforsÞmmelse. Foreldelsesfristen for pÄstÄtt pliktforsÞmmelse er utlÞpt.


Korrupsjonsforbrytelsen alene har en strafferamme fra fem til 20 Ärs fengsel, og/eller en bot pÄ 2.000-40.000 baht.

Rolls-Royce tilstÄelse

I januar 2017 innrĂžmmet Rolls-Royce overfor britiske myndigheter at de hadde bestukket thailandske myndigheter mellom 1991 og 2005 som en del av tre separate avtaler om kjĂžp av flymotorer for THAI.


I sine uttalelser gitt til British Serious Fraud Office (SFO) innrĂžmmet Rolls-Royce Ă„ ha betalt bestikkelser til enkeltpersoner for Ă„ hjelpe den med Ă„ sikre en avtale med den thailandske regjeringen om Ă„ kjĂžpe Rolls-Royce Trent 800-motorer til seks Boeing 777-200 maskiner og Trent 500-motorer til syv Airbus A340-maskiner.


Bestikkelsen innebar betalinger pÄ til sammen 36,3 millioner dollar (omtrent 1,25 milliarder baht) til "regionale mellommenn", ifÞlge britiske rettsdokumenter. En del av tilbakebetalingene ble utbetalt til "agenter fra staten Thailand og ansatte i Thai Airways".


Bestikkelsene ble betalt for Ă„ sikre THAIs kjĂžp av tre partier Rolls-Royce turbofanmotorer.



Avtalen for det fĂžrste partiet ble betalt 663 millioner baht mellom 1991 og 1992, fulgt av 336 millioner baht for det andre partiet fra 1992 til 1997, og 254 millioner baht for det tredje partiet mellom 2004 og 2005.


Imidlertid ble det kun tatt i betraktning det siste partiet med betalinger, da den 20-Ă„rige foreldelsesfristen var utlĂžpt for bestikkelsen som fant sted under de to fĂžrste avtalene.


Thai undersĂžkelser

Rolls-Royces tilstÄelse til britiske myndigheter fÞrte til en etterforskning av det thailandske nasjonale flyselskapet.


«THAIs president Charamporn Jotikasthira sa at det gjÞres fremskritt i Rolls-Royce-korrupsjonsaken for salg og kjÞp av flymotorer til THAI i lÞpet av 1991-2005. Selskapet samler for tiden informasjon fra ulike kilder for Ä undersÞke saken grundig, sa den nasjonale transportÞren i en uttalelse i januar 2017.



Kort tid etter at Rolls-Royce tilsto korrupsjon i 2017, beordret statsminister Prayut Chan-o-cha alle korrupsjonsrelaterte byrÄer inkludert NACC, Riksrevisjonen og den offentlige sektors antikorrupsjonskommisjon om Ä starte etterforskning av thailandsk siden av skandalen.

Flypriser Thailand Norge

FĂ„r skylden for situasjonen

I august 2020 konkluderte en etterforskning fra transportdepartementet med at korrupsjon og lederens feilstyring av selskapet fÞrte til at flyselskapet mÄtte sÞke konkursbeskyttelse.


Deretter beskyldte visetransportminister Thaworn Senneam Rolls-Royce-skandalen som en Ă„rsak til den nasjonale transportĂžrens Ăžkonomiske nedtur.


THAI har vÊrt under rettsovervÄket restrukturering siden sÞknaden om konkursbeskyttelse i september 2020.


Pundits sier at flyselskapet aldri kom seg Þkonomisk etter de enorme utgiftene selskapet ble pÄfÞrt. De utpeker korrupsjonsskandalen som starten for to tiÄr med dÄrlig ytelse og lammende tap.



Kilde: Thai PBS

bottom of page