top of page

Skikk og bruk i Thailand

Thailand er for mange et fantastisk reisemål med store kontraster og overraskelser. Og da kan det jo være greit med en påminnelse om at når en møter en fremmed kultur, så betyr det også at man må vise respekt for annet levesett og andre skikker enn det en kjenner hjemmefra.

Longtail boats ThailandSom en god gjest så er det alltid greit og sette seg inn i skikk og bruk før en setter seg på flyet ned til varmen.


Thai-Hilsen

«Wai», hilsenen som thailenderne gjør når de samler håndflatene foran ansiktet, er ikke bare en måte å hilse på, men også en måte å vise hverandre respekt. Personen med lavest alder skal bøye hodet sitt lavere enn den eldre, og den med lavest alder skal også alltid ta initiativet til hilsenen. Når en hilser på munker skal en alltid ha hodet lavest og hilse først. Thailendere er heller ingen store klemmere. og for de aller fleste thaier er dette langt utenfor komfortsonen. Det blir stadig vanligere blant thaier å håndhilse på "vestlig" måte, men mange thaier fortrekker den tradisjonelle wai-hilsenen så Ikke prøv å håndhilse på thailendere først, la de ta initiativet.Oppførsel

Ikke pek på noen. Å peke eller vinke på en kelner eller en servitør, kan i verste fall oppleves like nedlatende som å vise fingeren her hjemme. Servitører er vant til mye rart, men den beste og tryggeste måten er og gi et lite nikk eller et lite vink. Aldri heve stemmen for å kreve din rett. Hvis du føler deg dårlig behandlet eller ønsker og klage på at servicen på hotellet ditt er for dårlig, så ta det opp på en ordentlig måte. Snakk med en rolig og behersket stemme. En brautende oppførsel hvor en både hever stemmen og i verste fall slår i bordet, oppleves som svært uhøflig, og det kan for Thaiene oppleves som svært krenkende. Så husk at du kommer så mye lenger ved å prøve å løse et problem på en behersket måte og med et smil.


Kongefamilien

Snakk aldri nedlatende eller kritisk om kongefamilien. Det kan være svært straffbart. heller Ikke snakk negativt om dem selv ikke i en spøk. en må alltid behandle penger og andre ting som er bilde av kongen på, på en respektfull måte. Det er også forbudt å stoppe en trillende mynt eller flyvende pengeseddel med foten, dette fordi kongens emblem og bilde er trykket på pengene.


Resultatat av en majestetsfornærmelse kan bli opptil 20 års fengsel og/eller utvisninglivstid fra Thailand.


Politikk

Ikke diskuter politikk med en thai, med mindre vedkommende legger opp til det selv. Politikken er turbulent, og i 2014 gjennomførte militæret et nittende kupp siden det eneveldige monarkiet ble avviklet i 1932. Monarkiet representerer stabilitet for thailendere. Den forrige kongen regjerte fra 1948, til han døde i 2016 og ble erstattet av sønnen Maha Vajiralongkorn.


Hodet

Ikke ta en thailneder på hodet da det er respektløst. Å berøre folk på hodet er noe man ikke gjør hvis man ikke har et ekstra nært forhold til personen eller at det er veldig små barn. Hodet er regnet som en hellig del av kroppen. Å berøre en persons hode er sett på som mangel på respekt.


Beina

En må alltid ta av skoene når en går inn i et buddhistisk tempel eller et hjem. Dette gjelder også i enkelte butikker. Ser du mange flip-flops ligge på utsiden, så ta de av deg du også.


I templer er det spesielt viktig at du ikke peker med foten på noen Buddhastatuer eller munker. En må heller Ikke peke med fotbladene eller tærne mot andre personer. heller Ikke forsøke og åpne eller stenge en dør ved hjelp av beina.


Ikke skreve over andre eller sparke til ting med dine føtter. For føttene er regnet for det laveste og mest skitne på kroppen. så husk å be om unnskyldning hvis du tråkker på noen på foten. en bør heller aldri legge beina på bordet.


Take of Shoes Temple Thailand

Ansiktet

Hva enn du gjør og ikke gjør i Thailand, så må du på noen måte ikke forårsake at folk mister ansikt, det kan gå ille.


Spise

I Thailand brukes som regel kun skje og gaffel når man spiser. Kniv er ikke så ikke vanlig (noen mener at kniv blir ansett som fiendtlig). Det meste av maten i Thailand er ferdig skåret opp i små biter, så man har heller ikke behov for kniv. Skjeen skal puttes i munnen, og gaffelen skal kun brukes til å skyve mat på skjeen. Spisepinner brukes som regel kun når man spise nudler og Sushi. Du må ikke la pinnene ligge igjen i bollen når du er ferdig – det betyr ulykke! (overtro)


Penger

Sedler og mynter har bilder av Kongen, og derfor skal pengene behandles med respekt. Det å gi fra seg krøllete sedler gir ikke fengsel, men anses som respektløst. En må alltid behandle penger og andre ting som er bilde av kongen på, på en respektfull måte. Det er også forbudt å stoppe en trillende mynt eller flyvende pengeseddel med foten, dette fordi kongens emblem og bilde er trykket på pengene. Ha sedlene i en lommebok eller pengeklype.


money Thailand

Bekledning

Oppsøker en templer og offentlige severdigheter, forventes det at kvinner dekker skuldrene, lår og knær. drar en på en impulstur til et tempel, så kan en ofte få lånt en sarong ved inngangen til templet, Menn bør ikke komme til templet i singlet og en slitt shorts, en bør i det miste ha på en t-skjorte og en shorts som rekker ned til knærne. På kveldstid bør shortsen, singleten og bikinien ligge igjen hjemme, skal en spise på en finere restaurant bør en ha på skjorte, bukse og sko om en er mann, kvinner kan velge mellom bukser og kjoler med passende topp. På kveldsmarkeder er det litt friere, men badetøyet bør ligge igjen hjemme. På offentlige kontorer og særlig når det gjelder Immigration, så er skjorte og bukse et minstekrav, en bør også ha god personlig hygiene når en oppsøker offentlige kontorer. Menn bør ikke gå rundt gatene i bar overkropp, og kvinner bør Unngå toppløs soling. For mange thailendere er dette veldig provoserende. og det er også straffbart å bade toppløs i Thailand. Naturisme og nudisme er også straffbart.


Buddha

Ikke tøys med buddhistiske symboler (dvs. ikke klatre på dem, lag v-tegnet bak buddhaens hode osv.). Det er faktisk flere års fengsel, ved lov for å vanhellige Buddha, også for turister. Straffen er bot eller i verste fall fengsel. Ta heller ikke bilde av et buddhistisk symbol før du har undersøkt om det er greit. Noen symboler er faktisk så hellige at man ikke skal fotografere de. Kvinner må ikke ta på en buddhistisk munk, gi ham ting direkte eller ta imot ting direkte fra ham. Tar du offentlig transport, så ikke beslaglegg setene reservert for munkene. Det er helt vanlig å vike plass på buss, tog eller båter for munker, gi de din plass og hils alltid på dem med et vennlig smil.


Buddha statue Thailand


Spåket

Lær deg noen strofer på Thai. Det thailandske språket er svært vanskelig og lære for mange. Men en oppnår respekt fra thaiene hvis du viser at du kan noen få høflighetsfraser. Thaiene liker også at folk viser at de prøver og lære språket.


Røyk og Narkotika

Ikke røyk på gaten. Det er ikke lov i Thailand. Det kan gi deg en saftig bot. Og stumpe røyken på bakken eller på vegger er fy fy. E-sigaretter forbudt i Thailand, blir du tatt mens du røyker e-sigarett i Thailand kan du dømmes til inntil 10 års fengsel. Ikke bruk narkotiske stoffer. Det er ulovlig, og kan medføre store bøter og svært strenge fengselsstraffer. Cannabis ble delvis legalisert i 2022.


Kjærtegn og Romantikk

Ikke kyss eller klem din partner offentlig. Det er særlig lite akseptert av eldre thailendere. Kjærtegn som dette tilhører privatlivet. Men å klemme barna dine er helt ok. Thailendere er svært glade i barn, og opptatte av dem, så ikke bli skremt om eldre skøyer og snakker til dine barn.


Smil

Den varme og imøtekommende lokalbefolkningen er kanskje den viktigste grunnen til at Thailand kalles Smilelandet (Land of Smiles). De fleste av lokalbefolkningen er snille og vennlige, så du vil alltid se mange smilende ansikter rundt. Kjernekulturen i Thailand er basert på buddhismen.


Smiling girl Thailand


Reiseråd

Det er alltid greit og følge noen reiseråd, her kan du lese mer om Thaifebers Reiseråd.


annonsere hos Thaifeber

Kommentare


bottom of page