top of page

Thailands valgvinner suspendert fra nasjonalforsamlingen

Pita Limjaroenrat i Thailand ble onsdag for andre gang nominert til statsminister av nasjonalforsamlingen i Thailand, men grunnlovsdomstolen sier nei.
Pita Limjaroenrat / Reuters
FOTO: CHALINEE THIRASUPA / REUTERS
Pita leder det prodemokratiske partiet Phak Kao Klai (Move Forward) som vant valget i Thailand i mai. Valget ble beskrevet som et av de mest demokratiske og oppsiktsvekkende valgene i nyere tid.


I forrige uke manglet han 51 stemmer i avstemmingen for å bli statsminister. Landets valgkommisjon anbefalte samtidig at han ble utestengt for påståtte brudd på valgloven fordi han har hatt eierandeler i en nå nedlagt TV-kanal.


Onsdag sikret Pita seg det nødvendige antallet stemmer for å bli statsminister, men Thailands grunnlovsdomstol satte ned foten og suspenderte han midlertidig fra nasjonalforsamlingen.


Pita har nå 15 dager på seg til å svare på anklagene om brudd på valgloven.

Thaifeber Thailand Facebook

Kort tid etter sa nasjonalforsamlingen nei til å gjennomføre en ny avstemning om Pitas kandidatur.


– Pita kan ikke nomineres to ganger under denne sesjonen, sa presidenten i forsamlingen, til protestrop fra de folkevalgte.


Valget av Pita som statsminister kunne ha blitt et demokratisk gjennombrudd etter ni år med militærstøttet regime i Thailand.


Partiet Move Forward har blant annet lovet økonomiske reformer og vil også oppheve de svært strenge lovene som forbyr all negativ omtale av landets kongefamilie. Det er endringen av artikkel 112 i den thailandske straffeloven som har gjort han svært upopulær blant de konservative.


Artikkel 112 har inntil nylig vært et tabubelagt tema som ikke har vært gjenstand for debatt i Thailand.


I Artikkel 112 i den thailandske straffeloven heter det:

«Den som ærekrenker, fornærmer, eller truer Kongen, Dronningen, Tronarvingen eller Regenten, skal straffes med fengsel i tre til femten år».Kilde: Reuters
Annonsere hos oss

Comments


bottom of page