top of page

Thailands adressesystem

Det thailandske adressesystemet brukes til å identifisere et bestemt sted i Thailand. Det samsvarer generelt sett med den administrative inndelingen av Thailand.


Sliter du med å sende et brev i Thailand? har du problemer med å finne fram? eller klarer du ikke å skille Amphoe fra Tambon? selv lokalbefolkningen, kan mange ganger slite med det thailandske adressesystemet. Men det er ikke så vanskelig som du tror.


Adressesystemet kan virke svært komplisert, men om du følger denne enkle guiden, så blir det kanskje litt lettere å finne fram og forstå logikken i systemet.


Adresse

Med unntak av den opprinnelige tomten og husnummeret, er thailandske adresser stort sett i vestlig rekkefølge, starter fra det laveste nummret og går videre til det høyeste. Det generelle formatet, som er kodifisert av Universal Postal Union, er:

  • Tomt/Husnummer

  • Landsby/Vei/Bydel

  • Distrikt/Provins

  • postnummer

  • THAILAND

 

Tomt, hus og landsby

Thai muban (หมู่บ้าน) svarer bare løst til bosetninger, som godt kan ha separate navn, men disse brukes ikke til adresser. De er delt inn i grupper mu (หมู่), ofte translitterert moo eller forkortet "M", som er delt inn i nummererte tomter (บ้านเลขที่ban lek ti ), som kan (eller kanskje ikke) inneholde flere hus. Alle nummer tildeles i den rekkefølgen de opprinnelig ble registrert, og følger generelt ingen geografisk eller logisk rekkefølge.


I byer spiller en stor navngitt bygning ofte rollen som "landsby", som deretter blir fulgt av leilighetsnummeret.

 

Vei

Veier samsvarer ikke alltid med administrative inndelinger, og er kanskje den mest kompliserte og ikke-standardiserte delen av en thailandsk adresse.


Hovedfartsveier er thanon (ถนน), ofte forkortet "Th", oversatt som "road" eller "Rd" på engelsk, eller utelatt helt. Mindre gater er soi (ซอย), som er nummerert i stigende rekkefølge, selv om oddetall og partall er på forskjellige på hver sider av gaten.


Nye soier som er lagt til mellom gamle, får tilleggs nummer: som for eksempel en ny soi mellom soi 7 og soi 9, denne vil få 7/1, legges det til flere så vil disse få 7/2 osv....


Store soier har vanligvis navn og omtales da også som thanon, f.eks. Thanon Ekkamai for Sukhumvit Soi 63, og disse kan ha sine egne nummererte sub-sois. Følgelig kan Soi 4 ​​utenfor Soi 63 utenfor Sukhumvit Rd refereres til som hvilken som helst av Thanon Ekkamai Soi 4, Ekkamai Soi 4 ​​eller til og med Soi Ekkamai 4 . For redundans er både navnet og nummeret på de store soiene noen ganger lagt til, som i Soi Ekkamai 4, Sukhumvit 63 Rd, der både Ekkamai og Sukhumvit 63 refererer til den store soien.

 

Distrikt

Distrikter kalles amphoe (อำเภอ), delt inn i underdistrikter, tambon (ตำบล).


I Bangkok erstattes amphoe og tambon med henholdsvis khet (เขต) og khwaeng (แขวง).

 

Postnummer

Postnummeret følger provinsen changwat (จังหวัด), eller den spesielle administrative regionen Bangkok. Thai postnummer består av fem sifre, der de to første sifrene identifiserer provinsen, det tredje sifferet distriktet, og de resterende to underdistriktet. Det er imidlertid flere tilfeller der mer enn ett distrikt deler det samme tredje sifferet, eller noen muban har postnummeret til et nærliggende underdistrikt. Nisifrede koder i formatet NNNNN-NNNN er mulige, men brukes sjelden.

 

Eksempler

  • I praksis utelater adresser i byområder bygdenummeret, mens bygdeadresser ofte bare har bygdenummer uten vei. Ofte brukes bare en av by og distrikt, siden det ene eller det andre vanligvis er tilstrekkelig spesifikt. For eksempel er adressen til hovedkontoret til Thailand Post:

Thailand Post Co., Ltd.111 Chaengwatthana Road Laksi Bangkok 10210-0299Thailand

Dette tilsvarer husnummer 111, Chaengwatthana Road, Thung Song Hong underdistrikt (utelatt), Laksi-distriktet, Bangkok-provinsen.


  • Et kontorfellesskap i en soi sentralt i Bangkok har følgende adresse:

19 Soi Ekkamai 4 Sukhumvit 63 Rd.Phra Khanong Nuea Watthana Bangkok 10110

Dette tilsvarer hus nummer 19 i den fjerde soien utenfor Sukhumvit Soi 63 (Ekkamai), Phra Khanong Nuea underdistrikt, Watthana-distriktet, Bangkok-provinsen.


  • En typisk adresse på Phuket kan være:

7/22 M.5, Soi Ta-iat, Chaofa West Rd., T. ChalongA. Phuket 83130 Thailand

Dette tilsvarer hus 22 på tomt 7, Mu 5, Ta-iat lane, Chaofa West Road, Chalong Sub-distrikt, Mueang Phuket District.


  • Adressen til et gjestehus på "landsbygda" i Thailand er:

144/4 M.5Ban Tham Chiang Dao Chiang Mai 50170 Thailand

Dette tilsvarer hus 4 på tomt 144, Mu 5, Muban Ban Tham, Chiang Dao-distriktet, Chiang Mai-provinsen.

 

Tips:Comments


bottom of page