top of page

Flyprisene forventes Ă„ holde seg hĂžye i to til tre Ă„r framover

Global luftfart har fÄtt en lovende start i Är, men ulempen er at industrien ikke har nok arbeidskraft til Ä henge med i den massive Þkningen i etterspÞrselen etter flyreiser, dette har vÊrt med Ä bidra til en massiv Þkning i flyprisene.

Reiserestriksjoner har blitt opphevet over hele verden, noe som muliggjĂžr enklere og mer praktisk flyreise. Til og med det ultra-restriktive Kina har tillatt reiser for Ă„ gjenoppta post-pandemien.


Men forsinkelsen i gjenÄpningen av Kina fÞrte til at Asia ble hengende etter, for Pacific Asia Travel Association spÄr en vekst pÄ 71 % for regionen de representer. Mens World Tourism Organization tror at Europa og MidtÞsten vil nÄ 80-95% av sine pre-pandemiske tall i Är.


Det er en massiv etterspÞrsel fra ivrige reisende, men Covid-19-pandemien satte flyselskapene pÄ bakken, for bransjen har det Ä komme seg opp igjen vÊrt svÊrt utfordrende. Mange selskaper gikk konkurs, og permitteringer var uunngÄelige i hele bransjen. Noen returnerte innleide fly og mÄ nÄ bestille nye for Ä fylle opp flÄten igjen.



To tredjedeler av alle verdens passasjerfly ble satt pÄ bakken, og i midten av fjorÄret sto 5.161 av 28.674 fly i verden fortsatt parkerte. Estimater viser at 23 % av alle flyruter i Asia var suspenderte pÄ grunn av Kinas nedstengning.

Flypriser Thailand Norge

Men ting har stadig forbedret seg, ved slutten av fjorÄret var den globale flytrafikken opp fra 41,7 % av pre-pandemien i 2021 til 68,5 % i 2022. Men om en ser pÄ desember 2022, nÄr flykapasiteten var pÄ 77,9 % av 2019-nivÄet globalt, var kapasiteten pÄ kun 59,8 % i Asia, ifÞlge International Air Transport Association (IATA)



Mens det er massiv etterspÞrsel etter reiser, har det dannet seg et betydelig tilbakeslag ettersom billettprisene har klatret til det mange anser som et urimelig hÞyt nivÄ. Den overveldende Þkingen i etterspÞrselen var likt det som det var for frakttjenester under Covid da folk var berÞrt av nedstenging og prisene steg i taket.



Legger en til den enorme Þkningen i drivstoffprisene, som steg med nesten 80 % i 2022, og kostnadene ved Ä fÄ reetablert rutene, sÄ har man en oppskrift pÄ smertelig hÞye billettpriser.


Eksperter tror prisene vil holde seg hÞye til flere fly kan komme i gang og etterspÞrselen ikke lenger overgÄr de tilgjengelige rutetilbudene og setene. Merkostnadene ved bemanning for Ä fylle mangelen pÄ crew og svingende drivstoffpriser kan ogsÄ bidra til Ä hindre prisnedgang. Flere i bransjen spÄr at prisstigningen vil vare i to til tre Är til.



Den eneste gode nyheten er at innenlandsflyvningene har kommet seg raskere og prisene for flyreiser i Thailand har kommet seg betydelig. I mellomtiden sier Thai AirAsia at deres internasjonale trafikk vil Ăžke med 20 % og at de gjennomsnittlige billettprisene til Kina har steget med rundt 50 %.


Flybilletter fra Europa forventes Ă„ holde seg over 40 000 baht, og flyreiser fra Japan forventes Ă„ ligge mellom 26 000 og 35 000 baht.



Kilde: The Thaiger

bottom of page