top of page

Thai Airways Ăžnsker seg tilbake i det gode selskap

Thai Airways tar sikte pÄ Ä gjenoppta sin posisjon som et av verdens ti beste flyselskaper etter at rehabiliteringsprosessen er fullfÞrt.
Thai Orcid

Flyselskapet vil i morgen be kreditorene om Ă„ godkjenne sin reviderte rehabiliteringsplan som er en avgjĂžrende fase for flyselskapets Ăžkonomiske rehabiliteringsprosess, skiver Bangkok Post.


– Det er trolig ikke et problem for godkjenningen. Planen er nĂ„ Ă„ rehabilitere selskapets Ăžkonomiske status og vĂŠre til fordel for kreditorene, sa Piyasvasti Amranand, leder av THAIs komitĂ© som overvĂ„ker flyselskapets rehabiliteringsplan.



Piyasvasti sa til Bangkok Post at THAI var blant verdens 30 beste flyselskaper da de gikk inn i sin rehabiliteringsprosess. – Alt dette har skjedd midt i den langvarige pandemien som har pĂ„virket den globale flyvirksomheten betydelig, sa han.



Piyasvasti innrÞmmet at det Ä gÄ inn i en rettsrehabiliteringsprosess har pÄvirket flyselskapets drift og tjenester, noe som har resultert i negative anmeldelser fra passasjerer.


– For eksempel, sa han, – sĂ„ kunne selskapet ikke refundere billetter etter at flyvningene ble kansellert under pandemien pĂ„ grunn av begrensede forhold under gjeldsrehabiliteringen.


Men selskapet har sett at virksomheten har forbedret seg betydelig, takket vÊre stigende turistankomster og kostnadsreduksjoner pÄ grunn av omstrukturering av virksomheten.



Piyasvasti sa at selskapet har snudd et tap pÄ 9 milliarder baht i inntekt fÞr renter, skatter, avskrivninger og amortisering (EBITDA) i andre kvartal 2021 til et overskudd pÄ 168 millioner baht i samme periode i Är. Det har vÊrt kontinuerlige forbedringer i juli og august.



THAIs fungerende administrerende direktÞr Suvadhana Sibunruang uttrykte sin tillit til at flyselskapet ville gjenvinne sin rangering blant verdens topp 10 etter at rehabiliteringsprosessen var fullfÞrt og nÄr selskapets aksjer gjenopptas i markedet i 2025.



I lÞpet av de siste Ärene har flyselskapet gjennomgÄtt omstruktureringer for Ä redusere kostnadene og forbedre effektiviteten.


En del av kostnadsreduksjonene var et program som resulterte i en reduksjon av ansatte fra 29.000 til 14.400, inkludert 3.800 besetningsmedlemmer og rundt 900 piloter. Dette reduserte de mÄnedlige lÞnnsutgiftene fra 2 milliarder baht til rundt 700 millioner baht.



THAI reduserte ogsÄ flÄten fra 103 fly til 61, hvorav 20 opereres av datterselskapet Thai Smile Airways.



Som en del av THAIs gjeldsrestrukturering, ser selskapet pÄ potensielle kandidater for Ä starte sin fÞrste private partnerskapsavtale.



THAI har planlagt Ă„ sikre strategiske partnerskap med ulike private selskaper, inkludert Thailands stĂžrste energikonglomerat PTT Plc, dette fordi PTT har overskuddskapital til Ă„ tilfĂžre selskapet.


THAI har ogsÄ vÊrt i samtaler med andre potensielle partnere, inkludert noen utenlandske selskaper, for Ä fungere som dens strategiske partner og aksjonÊrer for Ä diversifisere virksomheten til ulike relaterte omrÄder som logistikk, catering og frakt.


Piyasvasti sa etter rehabiliteringen at finansdepartementet ikke vil opprettholde eierskapet til mer enn 50 % av flyselskapet, noe som avslutter flyselskapets status som et statseid foretak.



Imidlertid vil regjeringen fortsatt vÊre majoritetsaksjonÊr med en samlet eierandel pÄ 43 %, inkludert 33 % eid av finansdepartementet og de resterende 10 % som tilhÞrer Krungthai Bank (KTB) og andre statseide aksjonÊrer.



SÄ langt har passasjertallet tatt seg betraktelig tilbake, spesielt fra de europeiske rutene som stÄr for rundt halvparten av THAIs totale inntekter.



De sresterende inkluderer 20 % fra ruter i nordĂžstlige Asia, inkludert Hong Kong, Japan, SĂžr-Korea og Taiwan; 10 % fra sĂžrlige Asia-ruter som India og Pakistan; 10 % fra sĂžrĂžstlige ruter som Indonesia; og de andre 10% fra Australia og andre destinasjoner.


– SĂ„ langt er THAIs stĂžrste markeder som har opprettholdt restriksjoner for utenlandsreiser Kina og Japan, sier Piyasvasti.



Under den reviderte restruktureringsplanen tar THAI sikte pÄ Ä sÞke et nytt lÞpende lÄn pÄ opptil seks Är og/eller en obligasjon med samme lÞpetid pÄ opptil 12,5 milliarder baht. De kan ogsÄ sÞke om en revolverende fasilitet pÄ opptil samme belÞp.



THAI har ogsÄ som mÄl Ä Þke kapitalregisteretrasjon med ca. 31,5 milliarder aksjer med sikte pÄ positiv egenkapital for stabiliteten i selskapets finansielle status. Som et resultat vil THAI-aksjer kunne gjenoppta handel pÄ bÞrsen i Thailand.


Flyselskapet forventer Ä fÄ den totale egenkapitalen fra gjelds- og kapitalrestruktureringen under forslaget med 80 milliarder baht og fullfÞre kapitalrestruktureringen innen 2024.


Hvis denne prosessen kan fullfÞres under den foreslÄtte rehabiliteringsplanen, vil THAIs egenkapital vÊre positiv i 2024 og aksjer vil sannsynligvis bli omsatt igjen i 2025.


I andre kvartal rapporterte THAI og dets datterselskaper totale inntekter eksklusive engangstransaksjoner pÄ 21,5 milliarder baht, en Þkning pÄ 282 % fra Äret fÞr. Netto tap pÄ 3,2 milliarder baht ble registrert over perioden, sammenlignet med et nettoresultat pÄ 23,3 milliarder i samme periode i fjor, pÄ grunn av engangstransaksjonene med et nettoresultat pÄ 27,1 milliarder i det kvartalet.


Thai Airways er rangert som et 4-stjernes selskap, Thai har gjentatte ganger vunnet priser for Ăžkonomiklasse, mat, Cabincrew m.m.



kilder: Bangkok Post I Airfleets I Skytrax I Airlineratings

bottom of page